Svet 3.3.2017 10:52

Carmina Slovenica zaključuje uspešno turnejo po Južni Afriki

Cape Town, 3. marca - Zbor Carmina Slovenica zaključuje dvotedensko turnejo po Južnoafriški republiki z zelo dobrimi občutki. Zadnji postanek je bil v Cape Townu, kjer je njihov nastop v avditoriju Huga Lambrechta vnovič navdušil občinstvo.

Ljubljana. Pevski zbor Carmina Slovenica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevski zbor Carmina Slovenica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Odločitev za tako specifično gostovanje v navzven zelo oddaljeno kulturno okolje je povezano s tem, da južnoafriški zbori gojijo zahodno glasbeno tradicijo, jo kultivirajo ter nadvse uspešno nadgrajujejo," je ob zaključku turneje povedala umetniška vodja zbora Karmina Šilec.

"Zdi se mi pomembno to 'kolobarjene' skozi različna kulturna okolja, od Azije do Afrike. V ansamblu namreč še nekaj let odzvanja inspiracija, ki jo prinesejo. Cela generacija izvajalk bo zaznamovana z Južno Afriko in zagotovo bo drugače pristopala k nekim projektom, ki ni nujno, da so afriška glasba, ampak so v dotiku z ritmom, gibom in drugimi zvočnimi barvami," je dodala.

Turnejo so pevke začele 19. februarja v Pretorii in jo zaključila v torek v Cape Townu, kjer so nastopile v avditoriju Huga Lambrechta, ki se ponaša z odlično akustiko.

Kot so sporočili iz Carmine Slovenice, je bil nad nastopom navdušen tudi umetniški vodja uveljavljenega zbora Tygerberg Hendrik Locke, ki je nastopil v uvodu koncerta. "Impresioniran sem nad tem zborom, zvok je izjemen, celotna slika zbora je posebna. Pevke mojstrsko izvajajo vsa mogoča glasbena dela vseh obdobij, z obeh zemeljskih hemisfer in z vso izjemno dodelano koreografijo. V vseh sekvencah zborovskega petja so v svetovnem merilu unikatne," je ocenil.

Koncerta v Cape Townu se je poleg podžupana mesta udeležil tudi častni konzul Slovenije v Južnoafriški republiki Prieur du Plessis, po besedah katerega ta slovenski zbor predstavlja merilo za zbore po vsem svetu. "Njihov nastop je bil nekaj, česar doslej še nismo videli. Carmina Slovenica nam je pokazala, kako je mogoče narediti nekaj več in izkoristiti vse možnosti glasbe, v vseh žanrih in formah," je povedal.

Dekliški zbor je v Južnoafriški republiki nastopil na koncertnih odrih v petih mestih, kjer je izvedel program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo. Gostovanje je del programa Attacca, ki se je v desetih letih obstoja uveljavil kot pomemben koncept slovenskega in mednarodnega zborovskega gibanja.

Južnoafriška zborovska kultura sicer sodi med vodilne v svetovnem zborovskem gibanju. Mnoge zasedbe, ki koncertirajo po vsem svetu, se tudi redno potrjujejo na mednarodnih tekmovanjih in praviloma posegajo pa najvišjih nagradah, so poudarili v Carmini Slovenici.