Svet 5.3.2017 6:00

Salzburški muzej z razstavo o Stefanu Zweigu

Salzburg, 5. marca - Ob 75. obletnici smrti Stefana Zweiga se Salzburški muzej z razstavo Nikamor več se sodim zraven! spominja pisatelja, ki je do leta 1934 živel v Salzburgu in moral odtod oditi v izgnanstvo. V središču je Zweigovo poslednje delo Novela o šahu.

Zweig si je 22. februarja 1942 v Braziliji vzel življenje. Pred tem je v izgnanstvu več let opazoval propad Evrope. V Noveli o šahu Zweig osvetli politične razmere v njegovi domovini. Osrednjo vlogo pri tem ima dunajski hotel Metropole, kjer je bil od leta 1938 sedež gestapa.

Razstavo, ki je bila leta 2014 pod naslovom Stefan Zweig - slovo od Evrope že na ogled v dunajskem Gledališkem muzeju, sta kustos razstave Klemens Renolder in dunajski umetnik in scenograf Peter Karlhuber za Salzburg postavila na novo, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

"Spomniti sva hotela tudi na čas, ki ga je Zweig preživel v Salzburgu", pravi Renolder. Leta 1919 je pisatelj prišel v Salzburg in se naselil v vili na Kapuzinerbergu. V tem času je s svojimi romani postal znan po vsem svetu. Fotografije kažejo Zweiga v kavarni Bazar, na Slavnostnih igrah ali pa na vrtu na Kapuzinerbergu. A podobe zažiganja knjig na Residenzplatzu in časopisni izrezki kažejo tudi, da je bil Salzburg takrat vse prej kot idilično mesto.

"Zweig se je v svojem salzburškem času le redko opredeljeval glede takratnega političnega ozračja," pravi Renolder. Toda v izgnanstvu je v pismih poročal prijateljem, kako močno je trpel zaradi političnih razmer.

Selitvene škatle s fotografijami vodijo od pisateljevega salzburškega obdobja k propadu Evrope. V črnih in belih vitrinah na posnetku šahovnice je na ogled mnogo skoraj neznanih pisem, dokumentov, fotografij in knjig. "Ne želimo obravnavati le literarnega besedila, temveč osvetliti tudi zgodovinsko okolje," je povedal Renolder.

V središču razstave stoji model nekdanjega hotela Metropole. Tam se obiskovalec sooči s pripovedmi žrtev gestapa, ki so jih v tej stavbi mučili. Predmeti v vitrinah pa pričajo tudi o stvareh, ki so bile za Zweiga pomembne v času njegovega izgnanstva: o njegovem prijateljstvu z Sigmundom Freudom, njegovem sodelovanju z Richardom Straussom ali njegovih prizadevanjih za združeno Evropo.

Razstava bo v Salzburškem muzeju na ogled do 28. maja.