Slovenija 3.3.2017 11:29

V novogoriški galeriji velika imena slovenskega kiparstva

Nova Gorica, 3. marca - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo zvečer odprli skupinsko kiparko razstavo, na kateri se bodo s svojimi deli predstavili Mirsad Begić, Jakov Brdar, Mirko Bratuša, Boštjan Drinovec, Matjaž Počivavšek, Dušan Tršar in Lujo Vodopivec. Umetnike in njihovo delo bo predstavil umetnostni zgodovinar in kurator razstave Andrej Medved.

Ljubljana. Delo kiparja Jakova Brdarja na Petkovškovem nabrežju. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Delo kiparja Jakova Brdarja na Petkovškovem nabrežju.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstavo bo pospremila tudi obsežna Medvedova monografija.

"Gre za sedem prestižnih avtorjev v skulpturah, ki so še klasično moderne in zaznamujejo eno največjih in najprestižnejših ter odločilnih obdobij v razvoju slovenskega kiparstva v 20. stoletju. Gre za izbrana dela, vsak umetnik bo zastopan z dvema ali tremi, vsa bodo velikopostavna, saj je bila zadnja, velenjska postavitev kiparstva v obdobju 1975-2015 fokusirana na male kipe in preveč obsežna," je zapisal Medved.

Izbor novogoriške postavitve se omejuje na osrednje, izjemne predstavnike slovenskega sodobnega kiparstva, ki so vsi "novi", izvirni tudi v nadnacionalnem smislu. V zakladnico evropske likovne umetnosti prinašajo novosti, ki niso primerljive s svetovno znanimi imeni, je ob razstavi še opozoril Medved.