Svet 6.3.2017 6:00

V newyorški knjižnici javnosti na ogled zapuščina Louja Reeda

New York, 6. marca - Newyorška javna knjižnica je prejela obsežno zapuščino ameriškega glasbenika Louja Reeda, ki obsega okoli 3600 zvočnih in 1300 video posnetkov kot tudi 90 metrov drugega gradiva. Knjižnica načrtuje glasbenikov arhiv v čim večji meri odpreti za javnost. Že 20. marca bo na ogled postavila njegovo korespondenco in zbirko zvezkov.

Vdova Louja Reeda, priznana glasbenica in performerka Laurie Anderson, je dejala, da je knjižnica v središču mesta, ki ga je tudi Lou imel zelo rad, najboljše mesto za njegovo predstavitev. Kot je poudarila, si je vedno želela, da bi bilo Reedovo delo v celoti dostopno javnosti.

Laurie Anderson je zbrala tako predmete, ki so povezane z glasbenim ustvarjanjem Reeda, kot tudi stvari, ki kažejo na njegove druge dejavnosti, kot je denimo tai chi. Glasbenik je namreč zaradi težav po presaditvi jeter umrl prav med vajami tai chija.

Ustanovitev arhiva Louja Reeda sovpada s pobudami po ohranitvi zapuščin največjih glasbenikov. Tako namerava Bob Dylan svoj arhiv predati Univerzi Tulsa v Oklahomi, kjer že hranijo zapuščino pevca Woodyja Guthriea, Bruce Springsteen pa se je dogovoril, da bo zapuščino pustil Univerzi Monmouth v bližini njegovega rojstnega mesta New Jersey, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Lou Reed (1942-2013) je z zasedbo Velvet Underground in pozneje s samostojno kariero poskrbel za revolucijo v dotedanji glasbi. Za zelo revolucionarna in sporna so veljala njegova besedila, v katerih je pisal o drogah, homoseksualnosti, transseksualnosti in transvestiji. Revija Rolling Stone je leta 2004 Velvet Underground uvrstila na 19. mesto na lestvici 100 najboljših skupin vseh časov.

Reed je skupino zapustil v prvi polovici 70. let minulega stoletja, s svojimi pesmimi, kot sta Walk on the Wild Side in Perfect Day pa vplival na številne poznejše generacije glasbenikov, mnogi ga imajo za botra punka. Leta 2014 je bil posthumno sprejet v hram slavnih rock and rolla v Clevelandu.