Slovenija 7.3.2017 9:12

V CD tretji enodnevni jazz festival Zvončki in trobentice

Ljubljana, 7. marca - Klub Cankarjevega doma bo danes gostil tretji enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice. Festival, na katerem bo nastopilo več domačih in tujih glasbenikov, bo ob 17. uri uvedla okrogla miza z naslovom Kako provinca soustvarja slovensko jazzovsko krajino v razmerju do Ljubljane in Maribora.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Okrogli mizi bo sledil nastop zasedbe Alchemical Playgrounds. Bobnar in tolkalist skupine Marko Lasič je eden vodilnih mlajših improvizatorjev na domači sceni, ki se je uveljavil z Zlatkom Kaučičem pa tudi pri drugih projektih, kot je trio Trus. Zasedba, močno vpeta v ustvarjalnost Orkestra brez meja, bo predstavila nove skladbe, so sporočili s Cankarjevega doma.

Kot drugi nastopajoči se bo predstavil bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan z novim solističnim projektom in izidom albuma DrummingCellist. S sublimacijo sodobnega jazza, klasike, filmske glasbe in drugih zvrsti album DrummingCellist razkriva vznemirljiv, svež, smel, barvit in edinstven pristop.

Sledil bo nastop Bowraina oziroma Tineta Grgureviča, ki je zaznamoval domačo jazzovsko sceno v zadnjem času in naletel na odličen odziv v tujini. Predstavil bo sveže gradivo za novi album, ki naj bi izšel še to pomlad. Grgurevič elektronsko glasbo ustvarja iz brezzvrstne perspektive, v dotikanju tradicij sodobne klasike in jazza, ne da bi se kadarkoli zasidral v eno samo zvočnost.

Na festivalu se bo predstavila tudi skupina Teo Collori in Momento Cigano, ki igra mešanico romske in plesne swing glasbe. Gre za projekt, v katerem se nostalgija prepleta z novimi zgodbami; glasbeniki namreč izvajajo svežo avtorsko glasbo v slogu, ki poslušalca popelje v obdobje salonov, cigar, čarlstona in lakastih čevljev. Zasedbo sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki, ki sicer v svoji pop različici nastopajo kot spremljevalna zasedba pri Magnificu.

Gost večera bo Rodrigo Amado, portugalski tenorski saksofonist, ki bo s svojo zasedbo predstavil novi album This Is Our Language (Not Two). Ta išče navdih na albumih This Is Our Music in In All Languages Ornetta Colemana. Legendarni Coleman je le navdih, "četverica izpiljenih mojstrov na čelu z živo legendo Joejem McPheejem vsekakor ne pušča nobenih dvomov. To je eden najboljših delujočih kvartetov v današnjem jazzu in čaka nas prestiž fantastičnih solov in skupinskega igranja," so zapisali organizatorji.