Slovenija 7.3.2017 10:45

Slovenski center Pen bo vodila Ifigenija Simonović

Ljubljana, 7. marca - Volilni občni zbor slovenskega centra Pen je v ponedeljek za predsednico izvolil Ifigenijo Simonović, so danes uradno sporočili iz Pena. Ifigenija Simonović, ki je delovala tudi kot sekretarka centra, je s tem postala prva ženska predsednica slovenskega Pena po Miri Mihelič. Kot glavni cilj si je zastavila predajo Pena naslednjim rodovom.

Ljubljana, Grand hotel Union. Umetnica Ifigenija Simonović. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Grand hotel Union.
Umetnica Ifigenija Simonović.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ifigenija Simonović je za STA povedala, da je bil v ponedeljek izvoljen tudi nov osemčlanski upravni odbor, kot predsednica pa bo na ustanovni seji 20. marca porazdelila naloge med izbrane člane in članice odbora.

Ifigenija Simonović je članica slovenskega centra Pen od leta 2006. Sprejeta je bila po tem, ko je uredila in izdala Pesmi iz zapora ter Pesmi s "prostosti" Vitomila Zupana. Takoj je začela sodelovati v upravnem odboru centra, za seboj pa ima tudi dva mandata sekretarke slovenskega Pena. Prav tako je bila Ifigenija Simonović intenzivno vključena v pripravo in izpeljavo mednarodnih srečanj pisateljev na Bledu.

V svoji viziji vodenja Pena je med drugim zapisala, da se ji zdi glede prihodnosti slovenskega Pena pomembno, "da ne bomo mi, moja generacija, po 90 letih obstoja krivi za izginotje te častite organizacije. Zdi se mi pomembno, da smo enakovredni člani svetovnega Pen centra. Druge članice prekašamo zaradi veličastnega blejskega srečanja, ki bo letos potekalo že 49".

Ob tem je spomnila, da je prav slovenski Pen že vrsto let nosilec Odbora za mir, katerega letni sestanek posledično že leta poteka na Bledu. "Prav v okviru Odbora za mir smo Slovenci lahko še naprej vodilni ambasadorji miru v grozovito razklanem svetu. Nikakor pa ne smemo postati politična ali spolitizirana organizacija. Literatura je naše oporišče. Na srečanjih na Bledu moramo še naprej govoriti o vlogi literature pri utrjevanju zavesti, o pomembnosti miru za vse ljudi na svetu, za Zemljo kot planet nasploh," je med drugim zapisala nova predsednica Pena.

Prav tako se zavzema "za sožitje različnih, za sodelovanje, sem proti razmejevanju in tekmovanju". "Nisem pristašica kvot, številk, štetja. Ko rečem, da dve glavi več vesta, pač ni pomembna frizura. Če pa ena glava gleda v levo, druga v desno, se težko slišita in uslišita," je dodala. Svojo vizijo vodenja Pena je sklenila z mislijo, da si bo prizadevala "ohranjati in jačati, kar je dobrega, gladiti nasprotja in oblikovati nove načine delovanja".

Ifigenija Simonović (1953) je diplomirala iz slavistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1978 je odšla v London, kjer je leta 1985 diplomirala iz lončarstva na Harrow School of Art and Design. V Slovenijo se je vrnila leta 2003. Piše pesmi in eseje, besedila za otroke, radijske igre, pa tudi prevaja, lončari in barva pohištvo. Od leta 1983 je tudi članica Društva slovenskih pisateljev.

Objavlja od leta 1968. Med drugim podpisuje več pesniških zbirk za odrasle ter pesniško zbirko in druga dela za otroke. Uredila je tudi več zbirk pesmi ter knjigo o življenju in delu Vitomila Zupana.

Volitve novega predsednika oziroma predsednice slovenskega Pena so bile v zraku, vse odkar je lani zaradi izbruha afere glede spornega načina komunikacije z mlado kritičarko Anjo Radaljac s položaja predsednika odstopil Evald Flisar. Začasno vodstvo centra je v vmesnem obdobju prevzel Marjan Strojan, njegova sekretarka pa je bila v tem času prav Ifigenija Simonović.

Druga kandidatka za predsednico slovenskega centra Pen je bila Tanja Tuma. Prisotni člani slovenskega Pena so Ifigenijo Simonović v ponedeljek za predsednico izvolili s 23 glasovi, 18 glasov pa je prejela Tanja Tuma, navaja Delo.