Slovenija 7.3.2017 14:13

Marec ponovno v znamenju pestrega nabora dokumentarcev

Ljubljana, 7. marca - Na več lokacijah po prestolnici in po novem v Celju bodo na 19. festivalu dokumentarnega filma letos prikazali okoli 25 filmov. Pet filmov na temo človekovih pravic se bo potegovalo za nagrado Amnesty International Slovenije, premierno bo na programu pričakovani film Dan osvoboditve. Slovenijo bosta zastopali režiserki Maja Weiss in Majda Širca.

Vodja filmskega programa Cankarjevega doma (CD) Simon Popek je na današnji novinarski konferenci povedal, da je vseh pet tekmovalnih filmov izjemno angažiranih in aktualnih. Globina dva v režiji Ognjena Glavonića je pretresljiv film o pobojih albanskih civilistov med nemiri na Kosovu spomladi leta 1999, Mašine v režiji Rahula Jaina pa prinašajo prikaz slabih delovnih razmer v indijski tekstilni industriji.

V tekmovalnem programu je tudi za oskarja nominirani dokumentarec Raoula Pecka Nisem tvoj zamorec, ki temelji na osnutku knjige Remember This House literata in družbenega kritika Jamesa Baldwina. V delu je želel avtor obračunati z ideologijo belske nadvlade v ZDA, Peckov film pa pokaže, da je tema tudi danes še kako aktualna. Pod okriljem Amnesty International Slovenije si bodo film ogledali tudi mladi in o njem razmišljali, zanje pa so pripravili še natečaj kratkih dokumentarnih filmov.

V tekmovalnem programu je tudi dokumentarec Prazna soba režiserke Jasne Krajinovič, ki podpisuje tudi film Moja hči Nora. Po besedah Popka se je režiserka v obeh delih posvetila temu, kako Islamska država mlade sistematično novači za sveto vojno. Nabor sklepa dokumentarec Viharna dežela v režiji Tatiane Huezo, v katerem je podana podoba sodobne Mehike, zaznamovane z nasiljem kartelov in trgovcev z belim blagom.

Direktorica za področje kampanj in komunikacij pri Amnesty International Slovenije Metka Naglič je spomnila, da ob vsem, kar se danes po svetu dogaja in kar v filmih tematizirajo tudi dokumentaristi, ogorčenje in morda celo bes nad vsem skupaj nista dovolj za spremembe. Ta čustva je treba kanalizirati, potrebna je akcija: "Vsak od nas soustvarja prihodnost in jo lahko naredi boljšo." Žirijo za festivalsko nagrado bodo sestavljali Maritchka Bozhilova, Tiha K. Gudac in Joe Oklikah.

Festival sicer prinaša bogat nabor filmov tudi v drugih sekcijah. V Mitih, ikonah in medijih bo 18. marca premierno prikazan film Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja, ki sta skupino Laibach spremljala na gostovanju v severnokorejskem Pjongjangu. V omenjen program sodi tudi letošnji otvoritveni film Trst, Jugoslavija v režiji Alessia Bozzerja, o tržaškem Ponte Rossu, ki je bil dolga leta priljubljeno tržišče na robu Balkana.

V sekciji Intimni in globalni portreti bosta prikazana filma slovenskih režiserk Maje Weiss in Majde Širca. Maja Weiss je v filmu Odstiranje pogleda z Mirjano Borčič podala portret pionirke slovenske filmske vzgoje ter publicistke, Majda Širca pa je s filmom Sedem grehov in vrlin po besedah Popka "ustvarila filmski esej", ki skozi arhivske posnetke sproža različne emocije.

V fokusu bo letos prihodnost filmskega medija in kinematografov pa tudi arhiviranje filmov v prihodnje. Teme se bo dotaknil tudi zaključni film festivala Kino popotniki, ki ga podpisujeta Amit Madheshiya in Shirley Abraham, o potujočih kinih, ki so se ohranili predvsem v tretjem svetu.

Na festival prihajajo tako tuji kot slovenski filmski ustvarjalci, ki bodo spregovorili po projekcijah. V sklopu spremljevalnega programa bosta organizirana seminar za mlade Nori na dokumentarni film ter Strokovni dokumentaristični maraton, ki bo vključeval sklop štirih strokovnih predavanj.

Festivalske projekcije bodo med 15. in 22. marcem na sporedu v CD, Kinodvoru in Slovenski kinoteki, na pobudo mestnega kina Metropol pa bo okrnjen izbor letos prvič prikazan tudi v Celju.