Slovenija 9.3.2017 5:00

V ljubljanski Operi drevi premiera Rossinijeve Pepelke

Ljubljana, 9. marca - V ljubljanski Operi bo drevi premiera komične opere Pepelka skladatelja Gioacchina Rossinija v režiji pokojnega francoskega gledališkega ustvarjalca Jeroma Savaryja, ki je nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Opere de Rennes. Eno najbolj duhovitih Rossinijevih del je bilo v Ljubljani nazadnje uprizorjeno pred 80 leti.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Skrb za režijsko obnovo opere Pepelka je prevzela Frederique Lombart, ki je več let sodelovala s Savaryjem. Po njenih besedah je zgodba po libretu, ki je delo Jacopa Ferrettija, drugačna od tradicionalne pravljice.

"V tej Rossinijevi različici Pepelke ni kristalnega čeveljca, ni kočije, ni mačehe," je povedala Frederique Lombart na novinarski konferenci pred opero in dodala, da je namesto izgubljenega čeveljčka, ki naj bi princu pomagal poiskati skrivnostno lepotico, za prepoznavni simbol uporabljena zapestnica. Na skladateljevo pobudo je ženski lik mačehe zamenjal negativni moški lik, očim.

V operi prav tako ni vile, temveč čarovnik Alidor. V njegovi vlogi bo nastopil Peter Martinčič. Kljub temu, da se buča ne spremeni v prinčevo kočijo, pa jo bo moč videti na sceni.

Pepelka je komična opera v dveh dejanjih, katere krstna predstava je bila v rimskem gledališču Valle izvedena 25. januarja leta 1817. Nazadnje pa je bila v Ljubljani uprizorjena leta 1935.

Tokratno uprizoritev Rossinijeve Pepelke bodo izvajali v italijanskem izvirniku. Scenograf in kostumograf je Ezio Toffolutti, scenske poslikave pa so nastale v beneških ateljejih. Na odru se bodo pevci predstavili v originalnih kostumih iz Francije.

V vlogi Pepelke Angeline bo na drevišnji premieri kot gostja nastopila Nuška Drašček Rojko. Kot Pepelkin očim Don Magnifico bo nastopil Saša Čano, kot princ Don Ramiro Dejan Maksimilijan Vrbančič, v vlogi njegovega služabnika Dandinija, ki se bo predstavljal za princa, pa Slavko Savinšek.

Glasbeni vodja in dirigent bo Simon Krečič.