Slovenija 11.3.2017 7:00

Predstava Ko sem bil mrtev nocoj z 200 ponovitvijo

Ljubljana, 11. marca - Uspešnica ljubljanske Drame Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, ki temelji na istoimenskem nemem filmu Ernsta Lubitscha, bo drevi, sedem let po premieri, doživela 200 ponovitev. Predstavo si je na 96 predstavah v Mali drami ter na 104 gostovanjih doma in po svetu ogledalo skoraj 35.000 gledalcev.

Predstava je gostovala po vsej Sloveniji, se leta 2011 predstavila v zamejstvu - na Mittelfestu v Čedadu, in se uvrstila v tekmovalni program Festivala Borštnikovo srečanje.

Sodelovala je na festivalih v Srbiji, Romuniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški, dodatno zanimanje mednarodnega občinstva pa je doživela na 13. ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti 2012, kjer so jo svetovni gledališki kritiki proglasili za eno od šestih najzanimivejših festivalskih odkritij.

Istega leta je predstava gostovala na festivalu v črnogorskem Tivatu, leto pozneje v italijanskem Pratu, v Parizu in odprla 53. festival Ohridsko poletje v Makedoniji. Leta 2014 je ljubljanska Drama s predstavo sodelovala na festivalu v Antalyi, novembra 2016 pa gostovala v Berlinu. Gledališče so povabili tudi v argentinsko Cordobo, a je gostovanje sovpadalo z Borštnikovim srečanjem.

Ustvarjalci burleske so prejeli več domačih in tujih nagrad. Jernej Šugman je za vlogo Tašče prejel Borštnikovo nagrado za igro (2010), nagrado Veljka Maričića za najboljšo moško vlogo (19. Mednarodni festival malih odrov Reka, 2012) in nagrado za igralsko bravuroznost (7. festival mediteranskega gledališča Purgatorije Tivat 2012).

Predstava je postala žlahtna komedija po izboru strokovne žirije Dnevov komedije 2011, Diego de Brea pa žlahtni režiser. Med nagradami so še priznanje zlati smeh igralski ekipi za posrečeno prestavitev nemega filma na gledališki oder (35. Dnevi satire, 2011), nagrada revije Tmača art na 51. mednarodnem gledališkem festivalu Mess, priznanje ardalion za avtentičen gledališki izraz na 16. jugoslovanskem gledališkem festivalu in nagrada za najboljšo uprizoritev po izboru strokovne žirije na 7. festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije Tivat 2012.

Predstava prinaša zgodbo moža, ki napove samomor, da bi pobegnil od žene in tašče, a se kmalu vrne domov v vlogi lažnega služabnika. Medtem tašča hčeri že išče novega ženina, kar je povod za številne komične situacije. Lažni služabnik si namreč prizadeva, da bi osmešil novega snubca, ponovno osvojil ženo ter se znebil nadležne tašče.

Odkritje edine kopije najstarejšega ohranjenega celovečernega filma - neme Lubitscheve komedije Ko sem bil mrtev je sovpadalo z ustanovitvijo Slovenske kinoteke, ki jo je odkritje izstrelilo na svetovni zemljevid filmskih arhivov in kinotek. Kopijo filma, najdeno na nekem podstrešju, sta identificirala tedanja vodja muzejskega oddelka Lili Nedič in Silvan Furlan, prvi in dolgoletni direktor kinoteke.