Svet 11.3.2017 6:00

Retrospektiva avstrijske slikarke Marie Lassnig v Muzeju Folkwang v Essnu

Essen, 11. marca - V Muzeju Folkwang je na na ogled retrospektivna razstava leta 2014 preminule slikarke Marie Lassnig. Delo ene najvidnejših sodobnih avstrijskih slikark je odmevalo tudi v mednarodnem prostoru. Umetnica, ki je svojo kariero izoblikovala v sedmih desetletjih, je leta 2013 na beneškem umetnostnem bienalu prejela zlatega leva za življenjsko delo.

Postavitev po pisanju nemške tiskovne agencije dpa združuje 41 slik in pet filmov. Umetnica je nekoč povedala: "Ne slikam telesnosti telesa, ampak občutenje telesa." To je po pisanju dpa lepo vidno v sliki z naslovom Dva načina - dvojni avtoportret iz leta 2000. Umetnica je v pastelnih barvah upodobila svoj avtoportret, ob njem pa v močnejših tonih groteskno razvlečeno podobo glave, na kateri je mogoče prepoznati le jezik, nos in oglato lobanjo.

Maria Lassnig je v slikah predelala tudi nekatere svoje osebne izkušnje, denimo smrt matere v sliki Avtoportret s palico. Mater je upodobila na platnu, ki stoji za umetnico. Iz njega materine roke segajo na umetničina ramena. Bolečino in žalost pa je po pisanju agencije mogoče čutiti tudi v leta 2005 nastalem štirikratnem avtoportretu z naslovom Bolnišnica. Umetnica je bila tedaj stara 86 let.

Maria Lassnig se je rodila leta 1919 v kraju Kappel am Krappfeld na avstrijskem Koroškem. Leta 1941 je začela na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti študirati v razredu Wilhelma Dachauerja, vendar je morala študij leta 1943 prekiniti, saj so bile njene slike označene kot izrojene. Študij je zato končala pri Ferdinandu Andriju in Herbertu Boecklu. Prvo samostojno razstavo je leta 1948 pripravila v Celovcu.

Leta 1951 se je preselila na Dunaj. Tu se je vključila v krog Otta Mauerja, duhovnika, ki se je zanimal za umetnost in ki je ob katedrali sv. Štefana ustanovil umetniško galerijo. Leta 1968 se je preselila v New York, kjer se je poleg slikarstva začela posvečati animiranemu filmu. Leta 1980 se je vrnila na Dunaj in kot prva slikarka na nemškem govornem področju začela poučevati na Visoki šoli za uporabno umetnost.

Istega leta je s svojim delom sodelovala na bienalu v Benetkah, v letih 1982 in 1997 pa sta sledili povabili na documento v Kasslu. S svojim avtobiografskim animiranim filmom Kantate je leta 1993 na Berlinalu zastopala Avstrijo. Kot prva slikarka je leta 1988 prejela veliko avstrijsko državno nagrado.

Razstava v Muzeju Folkwang bo na ogled do 21. maja.