Svet 11.3.2017 5:00

V Španski borcih tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1

Ljubljana, 11. marca - V Centru kulture Španski borci se bo danes začelo državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - plesna miniatura 2017. V okviru dvodnevnega tekmovanja, ki bo letos potekal na temo uresničevanja plesnih sanj, se bo v osmih kategorijah predstavilo več kot 100 mladih plesalcev, starih med 8 in 24 let.

Nastopajoči se bodo predstavili v različnih starostnih skupinah v kategorijah solo in duet. Člani žirij so Aja Zupanec, Jure Masten, Nataša Živkovič, Jana Menger, Ivan Mijačević in Evin Hadžialjević, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Plesna miniatura je mala plesna oblika, časovno omejena na dve do pet minut, tekmovanje pa je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solov ali kompozicij za največ dva plesalca.

Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Številni nekdanjih udeleženci tekmovanja se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so že uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema Sanjaj in to uresniči! spodbuja raziskovanje sanj, ki so že od nekdaj čudovit vir idej in navdiha za umetnike.

Vstop na prireditve je brezplačen, so še sporočili iz JSKD.