Slovenija 13.3.2017 0:30

V CD se bo s simpozijem začel pripovedovalski festival Pravljice danes

Ljubljana, 13. marca - V Cankarjevem domu (CD) se bo dopoldne s pripovedovalskim simpozijem začel pripovedovalski festival Pravljice danes, ki bo letos že 20. leto dokazoval, da je poslušalce mogoče očarati zgolj z govorjeno besedo. Zvečer bo na vrsti pripovedovalski večer, ki so ga naslovili Zgodbe s severnih obal. Nastopil bo škotski pripovedovalec Tom Muir.

Ljubljana, Cankarjev dom. Zgibanka festivala Pravljice danes. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Zgibanka festivala Pravljice danes.
Foto: Bor Slana/STA

S pripovedovalskim simpozijem slovenskih muzealcev, prvim tovrstnim dogodkom pri nas, želijo organizatorji opozoriti na možnosti pripovedovanja v muzejski dejavnosti in na oplemenitenje, ki ga prepletanje strokovnega znanja in zgodb lahko prinese vanjo. Osrednji gost simpozija, ki bo potekal od 9. do 15. ure, bo škotski muzealec in pripovedovalec Muir, svoje izkušnje bodo z zbranimi delili tudi domači strokovnjaki. Simpozij bo odprt za širšo javnost.

Muir, mednarodno priznan pripovedovalec, ki je v Sloveniji gostoval že večkrat, bo ob 20. uri v Štihovi dvorani pripovedoval zgodbe o tjulnjih, ki lahko postanejo ljudje, morskih deklicah z zlatimi lasmi, trolih in nevarnih vilinskih ljudeh, ki so se točile od Keltov do Vikingov, so zapisali organizatorji.

V sklopu festivala se bo do 17. marca v Ljubljani zvrstilo 19 pripovedovalskih dogodkov. Eden vidnejših bo tudi Zlata ptica, pripovedno-pogovorni dogodek, posvečen Ančki Gošnik Godec, ki je ilustrirala antologijo pravljic Zlata ptica.

Del festivala bodo tudi Zgodbe brez meja, kjer bodo zgodbe pripovedovali prosilci za azil in tisti, ki jim je že bil podeljen status begunca. Druženje bo odprte narave, zgodbo bo lahko povedal tudi nenapovedan gost.

Spremljevalni program festivala bo sestavljalo več kot 50 dogodkov, izvedenih po vsej Sloveniji, nekaj jih bo v Porabju.