Svet 12.3.2017 6:00

V Celovcu prireditev Koroška poje, posvečena Milki Hartman

Celovec, 12. marca - V Domu glasbe v Celovcu bo popoldne osrednji koncert Krščanske kulturne zveze Koroška poje, ki bo posvečen 115. obletnici rojstva in 20. obletnici smrti pesnice in vsestranske kulturne ustvarjalke Milke Hartman. Koncerta se bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Na prireditvi bodo nastopili moška pevska zbora Kralj Matjaž (Libuče) in Valentin Polanšek (Obirsko), Hartmann'ce s Celovca, duo Eva & Vera Hartmann (violina/ klavir), Mešani kvartet MundArt iz Zilje, ljubljanski Komorni zbor Ave, Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža z Vrha sv. Mihaela in igralska skupina SPD Zarja iz Železne Kaple.

Zazvenela bo tudi skladba za mešani zbor, orkester in soliste z naslovom To bo moja pesem pela, pod katero se je kot soavtorica podpisala Milka Hartman. Skladbo bodo izvedli mešana pevska zbora PD Sele in Bilka, člani Slovenske filharmonije ter Mario Podrečnik in Irina Lopinsky, je razvidno iz programa.

Koncert bodo posvetili "pesnici z libuškega puela" Milki Hartman (1902-1997), slovenski pesnici, ki je na avstrijskem Koroškem pa tudi po Sloveniji vodila različne izobraževalne ter gospodinjsko-kuharske in pevske tečaje.

Že kot mlada je pričela pisati pesmi. Kot piše biografski leksikon Osebnosti, je pisala narodnoizpovedno, krajinarsko, religiozno in ljubezensko liriko. Nekatere pesmi je tudi uglasbila, nekaj jih je pozneje ponarodelo. Za svoje delo je prejela nagrado Vstajenje in Tischlerjevo nagrado.

"Milka Hartman je v svoje zvočne poezije in melodijo vlivala mnogo medčloveške topline, v upanju, da bi vse to vplivalo na kulturno rast koroških Slovencev," so zapisali v Uradu predsednika republike Slovenije.