Slovenija 11.3.2017 0:30

Viktor Jerofejev za slavnostni sklep festivala Fabula

Ljubljana, 11. marca - V Klubu Cankarjevega doma se bo nocoj s pogovorom z ruskim pisateljem Viktorjem Jerofejevim sklenil festival literatur sveta Fabula. V sklopu festivala, ki se tokrat posveča nesmrtnosti, je v slovenščini izšla njegova zbirka kratkih zgodb Telo. Jerofejev se bo v ponedeljek srečal še s študenti ljubljanske Filozofske fakultete.

Ljubljana. Beletrinin Festival literature sveta Fabula. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Beletrinin Festival literature sveta Fabula.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Jerofejev je eden najbolj prepoznavnih sodobnih ruskih pisateljev, ki se je v literarno zgodovino zapisal kot sourednik almanaha Metropol, "intelektualne bombe", v katerem so leta 1979 svoja literarna dela objavili sovjetskemu režimu neljubi avtorji, piše na spletni strani festivala.

V skladu z letošnjo temo Fabule v zbirki Telo po besedah programske vodje Mance G. Renko Jerofejev "razmišlja o odmiranju telesa, o tem, kako telo spreminja svoje funkcije in nenazadnje tudi o umiranju ljubezni." V slovenščini je dostopna tudi njegova biografija Dobri Stalin, v kateri skozi svoje življenje ob očetu, visokem Stalinovem diplomatu, popisuje politične in življenjske razmere v Sovjetski zvezi.

Sicer so se v sklopu letošnje Fabule v tednu dni zvrstili številni dogodki. Poleg Jerofejeva so v ospredju festivala še tuji pisatelji Mathias Enard, Igor Marojević in Bernardo Atxaga ter pisateljica Sofi Oksanen, med slovenskimi avtorji pa Alojz Ihan in Manca G. Renko.