Svet 14.3.2017 5:00

Pismo in ključ ječe Oscarja Wilda prvič razstavljena na Malti

Valletta, 14. marca - Ključ ječe, v kateri je bil v zaporu Reading Gaol zaradi obtožbe o homoseksualnih nagnjenjih dve leti zaprt pisatelj Oscar Wild, in pismo, ki ga je poslal časopisu Pall Mall Gazette, sta prvič razstavljena na Malti. V pismu je Wilde zanikal, da je avtor kontroverzne knjige z angleškim naslovom The Green Carnation, je pisal britanski BBC.

Lastnik ključa ječe in pisma je ustanovitelj malteške nepremičninske agencije Francis Spiteri Paris, ki je goreč zbiratelj predmetov, povezanih z Wildom. Spiteri Paris je povedal, da se je nad Wildom navdušil leta 1966, ko si je v času poslovnega potovanja v Veliki Britaniji ogledal predstavo po njegovi drami Idealni soprog: "Odtlej sem najbrž prebral vsa dela o njem. Navdušuje me njegova genialnost."

V pismu iz 2. oktobra 1894 je Wilde zanikal, da je avtor dela The Green Carnation (Zeleni nagelj). Pisatelj, ki si je sicer izmislil zeleni nagelj kot svoj simbol, je v njem zapisal, da ni povezan z drugorazredno knjigo, ki se ponaša s tem naslovom. "Roža je umetniško delo, knjiga pa ne," je poudaril.

Delo The Green Carnation je prvič izšlo leta 1894 brez navedbe avtorja. Glavna junaka spominjata na Wilda in njegovega ljubimca, lorda Alfreda Douglasa. Slednjega je pravi avtor dela, Robert Hichens, tudi osebno poznal, navaja BBC.

Knjiga, ki je povzročila škandal na obeh straneh Atlantika, je bila uporabljena celo kot dokazno gradivo v kazenskem pregonu proti Wildu. Na malteški razstavi je, poleg še številnih drugih dragocenih predmetov, povezanih z Wildom, na ogled tudi njena prva izdaja.

Postavitev bo na ogled do maja, v malteškem mestu Attard pa jo prireja neprofitna fundacija Storm Petrel.