Slovenija 15.3.2017 0:30

S filmom Trst, Jugoslavija začetek 19. festivala dokumentarnega filma

Ljubljana, 15. marca - S filmom Trst, Jugoslavija v režiji Alessia Bozzerja o tržaškem Ponte Rossu, ki je bil dolga leta priljubljeno tržišče na robu Balkana, se v Cankarjevem domu začenja 19. festival dokumentarnega filma. Tudi letos se bo pet filmov na temo človekovih pravic potegovalo za nagrado Amnesty International Slovenije.

Na več lokacijah po prestolnici in po novem še v Celju bodo na festivalu letos prikazali okoli 25 filmov. V tekmovalnem programu bodo prikazani filmi Globina dva v režiji Ognjena Glavonića, Mašine v režiji Rahula Jaina ter za oskarja nominirani dokumentarec Raoula Pecka Nisem tvoj zamorec.

Za glavno festivalsko nagrado se bosta potegovala tudi film Viharna dežela v režiji Tatiane Huezo ter dokumentarec slovenske režiserke, ki deluje v Belgiji, Jasne Krajinovič, naslovljen Prazna soba.

V sekciji Intimni in globalni portreti bosta prikazana filma Odstiranje pogleda z Mirjano Borčič režiserke Maje Weiss ter Sedem grehov in vrlin v režiji Majde Širca. V Mitih, ikonah in medijih pa bo 18. marca premierno prikazan film Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja, ki sta skupino Laibach spremljala na gostovanju v severnokorejskem Pjongjangu.

Na festival prihajajo tako tuji kot slovenski filmski ustvarjalci, ki bodo spregovorili po projekcijah. V sklopu spremljevalnega programa bosta organizirana seminar za mlade Nori na dokumentarni film ter Strokovni dokumentaristični maraton, ki bo vključeval sklop štirih strokovnih predavanj. V fokusu bo letos prihodnost filmskega medija in kinematografov pa tudi arhiviranje filmov v prihodnje.

Festival bo 22. marca sklenila podelitev nagrad ter projekcija filma Kino popotniki, ki ga podpisujeta Amit Madheshiya in Shirley Abraham.