Svet 16.3.2017 5:30

Paul Simon bo na turneji opozarjal na pomen biotske raznovrstnosti

New York, 16. marca - Ameriški glasbenik Paul Simon, član nekdanjega dua Simon & Garfunkel, je napovedal turnejo po ZDA, s katero bo opozarjal na pomen biotske raznovrstnosti in podprl prizadevanja zanjo. Začel jo bo 1. junija v mestu St. Augustine na Floridi, nato pa odigral še 16 koncertov, večinoma na prizoriščih na prostem.

Danes 75-letni glasbenik, ki je sicer pred dvema letoma razmišljal o upokojitvi, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal, da bodo vsi prihodki od turneje namenjeni fundaciji E. O. Wilson Biodiversity Foundation. Fundacija, ki jo je ustanovil biolog s Harvarda E. O. Wilson, podpira izobraževanje in raziskave na področju biotske raznovrstnosti.

Wilson, ki je predvsem strokovnjak za mravlje, sicer svari, da smo danes sredi šestega velikega izumrtja na Zemlji, saj zaradi iztrebljanja deževnega gozda, klimatskih sprememb in človekovih aktivnost pospešeno izumirajo živalske vrste.

Simon je turnejo napovedal v ponedeljkovem intervjuju na spletni strani Mongabay, kjer je tudi povedal, da je Wilsona spoznal leta 2007 in da ga je pretresla predvsem njegova izjava, da je "Zemlja dragulj, ki pa je ogrožen".

Zadnji, 17. koncert, bo Simon odigral na festivalu Eaux Claires v Wisconsinu, ki ga je pred tremi leti ustanovil frontman zasedbe Bon Iver Justin Vernon.

Duo Simon & Garfunkel je največjo slavo dosegel v 60. letih minulega stoletja, med drugim je ustvaril uspešnice, kot sta Bridge Over Troubled Water in Mrs. Robinson.

Iz Simonove solistične kariere pa velja omeniti uspešnici Me and Julio Down by the Schoolyard in You Can Call me Al.