Svet 17.3.2017 6:00

Frljićev izdajalec domovine tokrat v Pragi

Praga, 17. marca - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo drevi s predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! odprlo tretji festival gledališča in plesa Bazaar v Pragi. S tem se bosta projekt, ki so ga videli že v 20 državah po vsem svetu, in Frljić prvič predstavila na Češkem.

Ljubljana. Režiser Oliver Frljić. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Oliver Frljić.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival Bazaar, katerega letošnji slogan je več kot narod, se posveča predvsem gledališkim in plesnim predstavam ter delom v nastajanju iz Srednje, Vzhodne in Južne Evrope. Tako bodo gostili predstave iz Poljske, Nemčije, Slovaške, Hrvaške, Bolgarije, Litve in Slovenije, gostili pa bodo še produkcijo iz Izraela, so sporočili iz SMG.

V treh programsko zgoščenih dneh se bodo gledalci srečali s široko paleto progresivnih in tematsko kontroverznih produkcij, ki jih bodo spremljale predstavitve, javne razprave in delavnice. Eno od njih, posvečeno kuratorskim praksam, bo vodil umetniški vodja SMG Goran Injac.

Festivalski program se osredotoča na vprašanja, ki niso povezana le s srednjeevropskim prostorom, denimo: Zakaj populizem podžiga nove nacionalizme? Kako se je v postsocialističnih družbah spremenila vloga ženske? Koliko v virtualnem svetu izgubljamo svoje resnične spomine?

Predstava Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je bila v SMG premierno uprizorjena marca 2010.

Frljić se v svojem avtorskem projektu radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani. Okvir za to preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode so fragmenti zgodbe o razpadu Jugoslavije, simbolni prostor, v katerega se naseljujejo igralke in igralci z dilemami, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo ušesa in zastiramo oči, so o predstavi zapisali v gledališču.

V predstavi igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe.