Na hitro prelistano 18.3.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. marca - Pri založbi LUD literatura so izdali zbirko kratkih zgodb mehiške pisateljice Guadalupe Nettel Zakonsko življenje zlatih ribic, pri Mladinski knjigi pa delo o japonski umetnosti življenja Ikigaj in detektivko ameriške avtorice Tess Gerritsen Še enkrat umri. Založba Miš je izdala slikanico Lucije in Damijana Stepančiča Arsenije!

Ljubljana. Detektivka pisateljice Tess Gerritsen z naslovom Še enkrat umri. Foto: STA

Ljubljana.
Detektivka pisateljice Tess Gerritsen z naslovom Še enkrat umri.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorice Lucije Stepančič z naslovom Arsenije! Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorice Lucije Stepančič z naslovom Arsenije!
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka kratkih zgodb pisateljice Guadalupe Nettel z naslovom Zakonsko življenje zlatih ribic. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka kratkih zgodb pisateljice Guadalupe Nettel z naslovom Zakonsko življenje zlatih ribic.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Hectorja Garcie in Francesca Mirallesa o japonski umetnosti dolgega življenja z naslovom Ikigaj. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Hectorja Garcie in Francesca Mirallesa o japonski umetnosti dolgega življenja z naslovom Ikigaj.
Foto: STA

ZAKONSKO ŽIVLJENJE ZLATIH RIBIC - KRATKE ZGODBE O ŽIVALSKIH LASTNOSTIH LJUDI

Avtorica v zbirki kratki zgodb svoj pogled usmerja v odnose med ljudmi in različnimi živalskimi vrstami, ki hote ali nehote prihajajo v stik in si delijo življenjski prostor. Guadalupe Nettel svojo literarno enciklopedijo živalske psihologije človeških odnosov predstavi takole: "V teh petih zgodbah izpostavljam analogije med vedenjem živali in vedenjem ljudi. V vsaki zgodbi se razkrije drugačna oblika človeške surovosti v različnih skrajnih situacijah, kot so na primer potreba po obrambi svojega teritorija, sobivanje z drugim pripadnikom iste vrste, s partnerjem, z zakoncem ali s starši."

Zakonsko življenje zlatih ribic, za katero je Guadalupe Nettel (1973) prejela nagrado Ribera del Duero, je druga avtoričina zbirka kratkih zgodb, prevedena v slovenščino. Za prevod je poskrbela Veronika Rot. Pri založbi LUD Litera je leta 2009 izšla knjiga Bodljikave zgodbe. Cankarjeva založba pa bo letos v zbirki Moderni klasiki izdala prevod njenega romana Telo, v katerem sem se rodila.

IKIGAJ - DELO O JAPONSKI UMETNOSTI DOLGEGA ŽIVLJENJA

Odgovor na vprašanje, zakaj nekateri ljudje vedo, kaj hočejo, in živijo polno, drugi pa izgubljajo tla pod nogami, Japonci pripisujejo elementu ikigaj. Kot verjamejo, so nekateri našli ikigaj in se ga zavedajo, drugi ga še vedno iščejo. Imeti jasno določen ikigaj, veliko strast, prinaša zadovoljstvo, srečo in daje smisel življenju. V trenutku, ko odkrijemo razlog bivanja, se najbolj rutinsko opravilo spremeni v srečen tok. Namen knjige je, da bralec najde svoj ikigaj. Avtorja knjige sta Španca Hector Garcia (Kirai) in Francesc Miralles. Delo je poslovenila Nataša Müller.

ŠE ENKRAT UMRI - DETEKTIVKA PRIZNANE AMERIŠKE AVTORICE TESS GERRITSEN

V ospredju knjige sta detektivka Jane Rizzoli in patologinja Maura Isles, ki se v Bostonu znajdeta na prizorišču krutega umora lovca in vrhunskega preparatorja velikih živali. Kmalu začneta sumiti, da ta zločin ni prvi v morilčevem nizu. Sledi vodijo celo do odmaknjenih krajev v Afriki oziroma na safari v Bocvani, kjer so se prav tako dogajale srhljive reči. Detektivko je prevedel Miha Avanzo.

Tess Gerritsen je opustila kariero zdravnice in se posvetila vzgoji otrok ter pisateljevanju. V ZDA je doživela priznanje tudi s prvim medicinskim trilerjem Žetev, prav tako prevedenim v slovenščino, ki se je uvrstil na seznam najbolje prodajanih knjig časopisa The New York Times. Je tudi avtorica poslovenjenih uspešnic Kirurg, Grešnik, Izginule, Gospa X, Dvojnica in Težnost.

ARSENIJE! - SLIKANICA Z RESNIČNO VOJNO ZGODBO

Slikanica prinaša resnično zgodbo o življenjski preizkušnji Arsenija Simića, ki je med vojno oglušel. Ponuja pretresljivo in ganljivo branje, ki odpira vprašanja o grozotah vojne. Besedilo, ki ga je spisala Lucija Stepančič, dopolnjujejo z nagrado Hinka Smrekarja ovenčane ilustracije Damijana Stepančiča. Arsenije! je zgodba o vojni, upanju in iskanju sreče, so zapisali pri založbi.

Lucija Stepančič je po poklicu restavratorka, znana pa je predvsem po svojih literarnih kritikah, za katere je dobila tudi Stritarjevo nagrado.

Damijan Stepančič (1969) velja za enega najbolj vidnih sodobnih slovenskih ilustratorjev. Pri ilustraciji, za katero je dobil že vse slovenske nagrade za to zvrst, si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kakovostno. Veliko ustvarja s soprogo Lucijo, velikokrat pa sodeluje tudi s pisateljem Petrom Svetino.