Svet 19.3.2017 5:00

Te dni po svetu slavi pripovedovanje

Ljubljana, 19. marca - Od leta 2004 okoli 20. marca po vsemu svetu obeležujejo svetovni dan pripovedništva. Na praznik umetnosti ustnega pripovedovanja vsi, ki imajo možnost, pripovedujejo in prisluhnejo zgodbam, na različnih krajih, v različnih jezikih. Namen je posredovanje zgodb ter učenje drug od drugega. Tema letošnjega dne je preobražanje.

Selo pri Vodicah. Družina, otroci, šolarji. Foto: Tina Kosec/STA

Selo pri Vodicah.
Družina, otroci, šolarji.
Foto: Tina Kosec/STA

Za obeleževanje 20. marca oziroma dneva okrog tega datuma kot nacionalnega dne pripovedništva je na Švedskem skrbela Nacionalna mreža pripovedovalcev, ki pa je nato prenehala delovati. Dan se je neformalno ohranil, zahvaljujoč pripovedovalcem po vsej državi. Leta 1997 so v avstralskem mestu Perth pripravili petdnevni Praznik zgodbe in ob tem razglasili dan pripovedništva, v Mehiki in latinskih državah pa so dan že praznovali kot nacionalni praznik pripovedovalcev.

V Skandinaviji se je leta 2002 glas za praznovanje dneva pripovedništva razširil s Švedske na Norveško, Dansko, Finsko in Estonijo. V letu 2003 se je ideja razširila še v Kanado in druge države in tako je 20. marec postal svetovni dan pripovedništva, ki so ga prvič obeležili leta 2004.

Organizatorji dogodke vsako leto vežejo na drugo temo. Prvič so potekali na temo ptic, nato so sledili mostovi, luna, popotnik, sanje, sosedi, luč in sence, voda, drevesa, sreča in usoda, pošasti in zmaji, želje in močne ženske. Letošnja tema je preobražanje, v Avstraliji pa bodo danes dan obeležili s številnimi branji.

V Sloveniji pripovedništvo slavi festival Pravljice danes, ki je nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je zgolj povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna.

Festival je letos obeležil 20. izdajo. Njegov uradni del se je sklenil v petek, v navezavi s festivalom pa se bodo dogodki vrstili še do 1. aprila.