Slovenija 20.3.2017 5:00

Svetovni dan gledališča za otroke in mlade kot povabilo staršem za obisk predstav

Ljubljana, 20. marca - Otroška gledališča po svetu danes praznujejo svetovni dan gledališča za otroke in mlade. Po mnenju predsednice Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade Yvette Hardie je dan svojevrsten poziv k prepoznavanju dejstva, kako zelo so otroci odvisni od odraslih. Ti jim omogočajo, da so kritično izpostavljeni umetnosti in gledališču.

Ljubljana. Gledališče, predstava. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, predstava.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Svetovni dan gledališča za otroke in mlade je priložnost, da se otroke odpelje v gledališče, je pozvala v poslanici. Gledališče se odvija v posebnem času in prostoru, zato je že po svoji naravi nekaj minljivega, nekaj, kar se dogaja le v določenem trenutku.

"Pravzaprav tke nevidne vezi, da bi odprlo človeško srce ter vanj posadilo semena empatije in vzgojilo poganjke radovednosti in spraševanja, ki lahko vplivajo tako na celotni razvoj človeka kakor tudi na smer, v kateri se bo njegovo življenje odvijalo v prihodnje," je zapisala Yvette Hardie. Gledalci morajo sicer, da imajo spoštljiv odnos do gledališča, vložiti tudi nekaj napora. Kajti gledališče je "dejavnost, ki zahteva pozornost, sodelovanje, odprtost, radovednost in kritično razmišljanje".

Veliko staršev razume neprecenljivo vrednost, ki jo ima branje. Zakaj takšnega priznanja ni deležna tudi izkušnja "prebiranja" gledališča, se sprašuje avtorica poslanice in dodaja: "Gledališče ni nekaj, čemur se lahko odpoveš že po eni slabi izkušnji. Ni nekaj, kar lahko zliješ v kalup. Lahko je trdo in nelagodno delo, a tudi prijetno in privlačno obenem. Tako bo lahko "bralec" gledališča potreboval kar nekaj časa, dokler ne bo doumel večplastnosti znakov, občutij in pomenov, ki mu jih to ponuja."

Gledališče je po besedah Yvette Hardie edinstvena izkušnja, ki otrokom pomaga, da ustvarijo povsem nove, osebne oblike pomena, kar pa zahteva njihovo udejstvovanje. Kakovost tovrstnega udejstvovanja pa se bo polagoma izboljševala s tem, ko bo rasla tudi uglašenost otrok in mladih na izkušnjo gledanja gledališke igre.

"Zatorej zamisli o gledališkem opismenjevanju nikakor ne smemo dojemati zlahka, ravno nasprotno, tu je, da pomaga odpreti pomembno in univerzalno okno v prebiranje in osmišljanje sveta. Zelo nujno potrebne so te veščine v svetu, ki postaja vse bolj sovražen do otrok in v katerem je toliko otrok omejenih in zapostavljenih zaradi revščine, vojn, konfliktov in različnih vrst pregona," meni avtorica poslanice.

Ti otroci morajo po njenem mnenju postati naša kolektivna odgovornost, odrasli pa jim morajo omogočiti gledališko opismenjevanje na podoben način, kot si prizadevajo, da bi znali brati in pisati.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo na današnji dan uprizorili pravljico Mojca Pokrajculja v priredbi Eke in Brine Vogelnik. Predstava je razprodana.