Slovenija 20.3.2017 11:09

Ob mednarodnem dnevu frankofonije Festival frankofonskega filma

Ljubljana/Celje, 20. marca - S projekcijo filma Mirni zaliv Bruna Dumonta ob 20. uri v Kinodvoru se bo začel Festival frankofonskega filma. Prireditev je vezana na mednarodni dan frankofonije, ki ga na današnji dan obeležujejo države članice Mednarodne organizacije za frankofonijo. V Celju pa bo potekal 19. frankofonski dan s temo Francoščina na različnih kontinentih.

Mednarodni dan frankofonije 20. marca praznujejo države, ki jim je skupen francoski jezik. Na ta način izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 84 držav oz. vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo.

Slovenija ima v organizaciji od leta 1999 status opazovalke. Dan frankofonije praznuje tako, da se pridruži državam članicam, ki imajo predstavništva v Sloveniji, ter gosti Festival frankofonskega filma.

Festival želi odražati raznolikost držav organizatork: predvajani filmi so v jezikih držav članic, a je v vseh čutiti namen, da obeležijo svojo pripadnost gibanju. Letos sodelujejo Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Grčija, Kanada, Madžarska, Romunija, Švica in Slovenija, so sporočili s Francoskega inštituta v Sloveniji. Domačo kinematografijo bo na festivalu, ki bo potekal do sobote v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, predstavljal celovečerec Nočno življenje Damjana Kozoleta.

Festival je sicer del prireditev v okviru meseca frankofonije, v okviru katerega se bo zvrstilo še nekaj dogodkov. Med drugim bo francoski filmski kritik in režiser Alain Bergala v sredo v kinoteki predstavil svojo knjigo Vzgoja za film - Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih, ki je izšla v slovenske prevodu, dan kasneje pa bo v Kinodvoru vodil seminar z učitelji o filmski vzgoji v šolah.

V Celju pa bo danes potekal 19. frankofonski dan, ki daje francoščini privlačno in dinamično podobo ter širi jezikovno in kulturno raznolikost v slovenskem prostoru. Kulturna prireditev bo s temo Francoščina na različnih kontinentih na odrskih deskah pod vodstvom mentorjev povezala 160 mladih: učencev šestih osnovnih šol, dijakov osmih srednjih šol ter študentov Emuni Univerze v Piranu. V okviru prireditve si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo in okušali dobrote iz različnih frankofonskih dežel.

Frankofonski dan v Celju je del projekta Frankofonija, ki ga vodi in koordinira Zavod RS za šolstvo ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter francoskega inštituta iz namere po ustvarjanju ugodnih pogojev za kakovosten pouk francoščine. Po zadnjih podatkih francoski jezik govori 274 milijonov ljudi po svetu.