Slovenija 20.3.2017 13:06

SFC s prvim javnim pozivom za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo

Ljubljana, 20. marca - Slovenski filmski center (SFC) je objavil javni poziv, namenjen tujim produkcijam, ki se bodo odločile za snemanje filmov v Sloveniji. Tem bo Republika Slovenija povrnila do 25 odstotkov vseh upravičenih produkcijskih stroškov, nastalih na slovenskem ozemlju. Namen poziva je spodbujati filmsko in avdiovizualno produkcijo s kulturno vsebino.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Slovenija bo z uvedbo denarnih povračil za tuje produkcije stopila ob bok ostalim evropskim državam, kjer so tovrstni ukrepi že uveljavljeni, so zapisali na SFC. Spomnili so, da je vlada že oktobra lani z novelo zakona o Slovenskem filmskem centru uvedla ukrep za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo kot način povračila določenega dela sredstev, porabljenih pri celotni ali delni produkciji na ozemlju Slovenije.

Možnost črpanja denarnega povračila lahko uveljavljajo pravne in fizične osebe s sedežem v drugi državi članici EU, državi članici Evropske gospodarske skupnosti (EGS) ali tretji državi, ki je registrirana za filmsko in televizijsko produkcijo. To možnost lahko izkoristi tudi izvršni producent s sedežem v Sloveniji, ki ima sklenjeno pogodbo za izvedbo filma na območju Slovenije s pravno ali fizično osebo s sedežem v drugi državi EU, državni partnerici EGS ali tretji državi, ki ima prav tako registrirano dejavnost za filmsko in televizijsko produkcijo, piše v besedilu poziva.

Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za denarna povračila, je milijon evrov z možnostjo začetka črpanja v letu 2018, je razvidno iz poziva. Ta je odprt do 15. septembra.

Na SFC se nadejajo, da bo ukrep poleg pozitivnih kulturnih učinkov s privabljanjem tujega kapitala omogočil večji dostop do dela, dohodka in izmenjave znanj med filmskimi delavci. Kot pojasnjujejo, od vseh gospodarskih panog ob snemanju filmov in drugi AV produkciji največ pridobi turizem. Filmi na snemalne lokacije za več tednov privabijo ekipe in uporabljajo turistične nastanitvene kapacitete, gostinske in prevozne storitve ter druge spremljajoče storitvene dejavnosti.