Svet 21.3.2017 0:30

Po svetu bo danes slišati poezijo

Ljubljana, 21. marca - Po svetu bo danes odzvanjala pesniška beseda. Na pobudo Unesca je namreč 21. marec svetovni dan poezije. Po mnenju generalne direktorice organizacije Irine Bokove ima poezija moč, ki nima tekmeca. "To je moč, ki nas predrami iz vsakdanjika, da bi nas opomnila na lepoto, ki nas obdaja, in na trdoživost človeškega duha," je zapisala v poslanici.

Ljubljana, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Odprtje Centra za poezijo Tomaža Šalamuna, na kateri je bil govornik minister za kulturo Tone Peršak. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.
Odprtje Centra za poezijo Tomaža Šalamuna, na kateri je bil govornik minister za kulturo Tone Peršak.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ob tej priložnosti se po svetu zvrstijo številni dogodki. V Sloveniji bo na Prešernovem trgu v Ljubljani mogoče prisluhniti mladim pesnicam in pesnikom. Dogodek v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo uvedla poslanica predsednika društva Iva Svetine, neposredno pa ga bo prenašal tretji program nacionalnega radia - program Ars. V primeru dežja bo potekal v Mestni hiši.

Kot je zapisal Svetina, ima pesem danes, tisočletja po Orfeju, še vedno moč prebujanja čudenja, saj človek "tudi danes, znova in znova razčlovečen", potrebuje čudenje kot duhovno hrano.

"Naj bo ta pomladni dan dan, ko pesem budi v nas vero v moč besede, besede, ki ni le posoda izbranke pesnikovega srca, ampak vera, da premagamo vladarje podzemlja, ki neusmiljeno terjajo žrtve, da je mrtvih vse več, več kot živih," je zapisal Svetina.

V Kopru bodo danes pripravili srečanje s pesnico Alferijo Bržan in pisateljem Vanjo Peganom ter literarni večer, na katerem bodo nastopili David Bandelj, Patricija Dodič, Karlo Hmeljak, Gašper Malej, Vanja Pegan, Marcello Potocco, Magdalena Svetina Terčon in Jure Vuga.

V Velenju bo pogovorni večer s pesnikom Petrom Semoličem, v Slovenj Gradcu pa druženje z dvakratno dobitnico Jenkove nagrade Anjo Golob.

Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha.