Svet 21.3.2017 0:30

Svoj praznik danes praznujejo lutkarji

Ljubljana, 21. marca - Mednarodno združenje lutkarjev Unima je današnji dan razglasilo za svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico so letos zaupali predsednici Ameriških lutkarjev in podpredsednici ameriške zveze Unima Nancy Lohman Staub, avtor slovenske pa je lutkar Lovro Finžgar. Dnevu se bodo poklonili tudi slovenski lutkarji s predstavami v Ljubljani in Mariboru.

Ljubljana. Razstava, lutke. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, lutke.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nancy Lohman Staub je v poslanici opozorila na pomen dokumentiranja tradicionalne lutkarske umetnosti. Tradicionalno lutkarstvo lahko po njenih besedah človeštvu razkrije tako skupne lastnosti kot tudi posebnosti.

Finžgar pa je opozoril na privilegij lutkarjev - igro, ki se jo igrajo nastopajoči in gledalci, ki so večinoma otroci. Ti vedo, da lutke niso resnične, da so le predmet, a kljub temu sprejmejo igro in v času predstave ni nobenega vprašanja, ali je dogajanje na odru resnično, je pojasnil Finžgar.

Danes bo svoja vrata odprlo Lutkovno gledališče Ljubljana, ki bo dan začelo ob 9. uri s predstavo Zverjasec in nadaljevalo s programom Lutke povezujejo. V Lutkovnem klubu bodo popoldne izdelovali male zverjasce, po predstavi Zverjasec pa bo sledil še ogled zaodrja predstave. Na voljo bo tudi ogled delavnice gledališča in Lutkovnega muzeja.

V Lutkovnem gledališču Maribor pa popoldne vabijo na predstavo za najmlajše Kocke. Po predstavi bodo obiskovalce pogostili s torto v minoritski kavarnici. V soboto bo na sporedu predstava Svetloba.

V Hiši otrok in umetnosti so svetovni dan lutk praznovali že v nedeljo.

Svetovni dan lutk obeležujemo od leta 2003.