Svet 21.3.2017 5:00

Ob evropskem dnevu stare glasbe koncert v Brežicah

Brežice, 21. marca - Na pobudo Evropske mreže za staro glasbo danes poleg lutkarjev in poetov svoj "praznik" častijo tudi glasbeniki. Od leta 2013 je namreč 21. marec tudi evropski dan stare glasbe. Ta sovpada z rojstnim dnem skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. V Sloveniji se praznovanju pridružuje brežiški festival stare glasbe, letos s koncertom ansambla Le Phenix.

ZDA, Washington. Koncert violinistke Lane Trotovšek v Washingtonu. Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu Arhiv STA

ZDA, Washington.
Koncert violinistke Lane Trotovšek v Washingtonu.
Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu
Arhiv STA

Evropska mreža za staro glasbo (Rema), v katero je včlanjenih 60 uglednih evropskih festivalov stare glasbe iz 21 držav, je pobudo za vseevropsko praznovanje dala z namenom, da bi s pomočjo koncertov in drugih dogodkov opozorila na več kot tisočletno glasbeno tradicijo stare celine, ki se razteza od srednjega veka do 18. stoletja in je bila bodisi zapisana ali prenašana prek ustnega izročila.

Bogata glasbena dediščina bo tako na današnji dan predstavljena skozi koncerte, dogodke in dogajanja, ki potekajo hkrati po vsej Evropi in se neposredno predvajajo na spletu. V Sloveniji se obeleževanju pridružuje Festival Seviqc iz Brežic, član Reme, ki že več let pripravlja sporede s staro glasbo.

Pod okriljem festivala bo nocoj na brežiškem gradu iz 16. stoletja nastopil domači ansambel Le Phenix, ki poustvarja glasbo za trio kljunastih flavt zelo raznolikih žanrov iz različnih obdobij - od srednjega veka prek ars nove in italijanskega trecenta do poznega baroka, posega pa tudi po literaturi sodobnih avtorjev 20. in 21. stoletja.

Trio, v katerem so Mateja Bajt, Una Košir in Kristina Martinc, se ukvarja s historičnimi izvedbami skladb na podlagi raziskav historične izvajalske prakse in interpretacije različnih slogov. V ta namen uporabljajo izvirna zgodovinska glasbila, primerna izbranemu repertoarju. Tokrat bodo poustvarile dela iz bogate zakladnice renesančne polifonije in plesne homofone ter vokalne glasbe, v drugem delu pa bodo glasbenice popeljale v obdobje baroka z zvoki altovskih ljunastih flavt.

Koncert bo predtakt v letošnjo sezono brežiškega festivala, ki že več kot 30 let gosti glasbenike z vsega sveta v najlepših arhitekturnih spomenikih Slovenije.