Slovenija 24.3.2017 9:53

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini na ogled dela Aleksija Kobala

Ajdovščina, 24. marca - V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo ob 19. uri odprli samostojno razstavo Aleksija Kobala. Slikar in lanskoletni nagrajenec Prešernovega sklada se bo predstavil z najnovejšim ciklom Barvna stran teme. Ob razstavi, ki bo na ogled do 7. maja, je izšel katalog z razpravo Andreja Medveda v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

"Kobal nas vedno znova preseneča z novostmi, ki jih napove v svojih ciklih, ki se sicer navezujejo drug na drugega. Tokrat se predstavlja z najnovejšim ciklom, ki ga je naslovil Barvna stran teme. V zadnjih letih Kobalova dela večinoma preveva temačnost in izrazna teža, kar se odslikava tudi na razstavljenih delih cikla, s katerim odgovarja na aktualno moreče družbeno stanje," so v Pilonovi galeriji zapisali v vabilu na razstavo.

V njegovih novih delih se povsod pojavljajo elementi, tehnološki ali arhitekturni, takorekoč brez smisla. Drevesa, luči, lestve, panoji, vetrnice, ograje in jaški stopajo iz podzavesti v dialog s pokrajino in nadomeščajo prisotnost človeške figure. Bistvo je v prikazu silnega človeškega napora doseči cilj, končno resnico, raj, a se to ne zgodi, ker je pot pomembnejša od samega cilja. Na platnih monumentalnih dimenzij slikar ponazarja potovanje, ki se nikoli ne konča.

Kobal se pri postopku slikanja opira na digitalno tehnologijo. Slike so nastale na osnutkih, ki so narejeni v 3D programu. Vsi vtisi, ki jih Kobal povzame, se v njem nabirajo skozi čas in dozorevajo v zamisli, ki jih naredi v 3D shemi, da lažje vizualizira kot pogleda, globino. Vse slike podslikuje z rdečo barvo in pušča, da ta proseva kot podzavest.

Drugi postopek, ki ga uporablja pri ustvarjanju globine slik, je bolj klasičen, podoben renesančnemu slikarstvu, to je slikanje z lazurami, v oljnih plasteh. Skozi plasti tako slikar gledalcu omogoča vstop v podzavest in dovoljuje lastno interpretacijo.

Samostojna razstava v Ajdovščini sodi v sklop predstavitev slikarja in lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada. Ob Pilonovi galeriji je del njegovega slikarskega opusa pod kuratorsko taktirko Andreja Medveda že gostila Galerija Equrna v Ljubljani, sledila pa bo še razstava v Galeriji Loža v Kopru, ki jo bodo odprli 7. aprila, so še zapisali v Pilonovi galeriji.

Kobal, rojen leta 1962 v Kopru, je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva in grafičnega oblikovanja ter zaključil podiplomski študij iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec. Umetnik v metaforični slikarski govorici analizira posameznikovo in globalno družbeno situacijo, zlasti pa aktualno stanje duha.