Slovenija 21.3.2017 10:41

Moonolith Briclja Barage se s Trga republike seli na Ljubljanski grad

Ljubljana, 21. marca - Interaktivna instalacija Moonolith Martina Briclja Barage, ki je decembra 2015 stala na Trgu republike, bo odslej gostovala na Ljubljanskem gradu. Spomenik Luni in zvezdam na svoji površini odslikava Luno in konstelacije zvezd, odziva pa se tudi na mimoidoče. Na otvoritveni slovesnosti bo nastopil Eric Raynaud, avtor zvočne podobe Moonolitha.

Ljubljana. Pogled na Ljubljanski grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pogled na Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Večplasten site-specific projekt korespondira z družbeno realnostjo oziroma z mimoidočimi, s predstavljanjem naravnih elementov z naravo in vesoljem, obenem pa je vpet tudi v naravovarstvene projekte, ki odpirajo širša okoljska vprašanja. Ime projekta nakazuje na njegovo povezanost s tradicijo oziroma kiparskimi monoliti kot tudi s futuristično utopijo.

Instalacija oz. okroglasta skulptura, široka štiri metre in visoka 5,5 metrov, je ob vsaki postavitvi drugačna. Posebej za Ljubljanski grad so razvili dnevno interaktivno verzijo Moonolitha, ki se odziva na premike ljudi skozi "surround sound zvočni sistem", so zapisali organizatorji postavitve.

Moonolith predstavlja nadgradnjo prejšnjih sedmih projektov Briclja Barage, ki jih je zasnoval v sodelovanju s programerji in zvočnimi oblikovalci. Prejšnje različice instalacije, ki so nosile ime DarkStar, so gostovale že po vsej Evropi, od Londona, Haaga, Lizbone, Eindhovna, Bilbaa do Aten. Predstavljene pa so bile tudi v Sloveniji, v okviru Sonica festivala in Svetlobne gverile.

Martin Bricelj Baraga je intermedijski umetnik, producent in kurator. V svojih interaktivnih projektih, avdiovizualnih performansih in kolaborativnih delih raziskuje kompleksna razmerja med človekom in tehnologijo, zanimajo pa ga tudi socialni vidiki sodobne pop kulture ter politične dimenzije posredovanih resničnosti. Fascinacijo nad tehnologijo v svojih delih pogosto prepleta z elementi znanstvene fantastike. Med drugim je ustanovitelj festivala Sonica v Ljubljani, deluje pa tudi kot vodja Muzeja tranzitornih umetnosti - MoTA.