Svet 22.3.2017 5:30

Svetovno uspešni muzikal Mačke s tremi predstavami v Zagrebu

Zagreb, 22. marca - Večkrat nagrajeni muzikal Mačke avtorja Andrewa Lloyda Webbra bo danes, v sredo in četrtek gostoval na odru zagrebške Arene. Gre za enega najbolj znanih muzikalov, ki je na odrih londonskega West Enda in newyorškega Broadwaya redno na repertoarju od začetka 80. let. Doslej je bil uprizorjen več kot 9000-krat.

Hrvaška, Zagreb. Muzikal Mačke avtorja Andrewa Lloyda Webbra. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Muzikal Mačke avtorja Andrewa Lloyda Webbra.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Izvirne Webbrove Mačke bodo prvič zaplesale in zapele na Hrvaškem. Ob tej priložnosti bo največje zagrebško pokrito prizorišče, večnamenska dvorana Arena, postalo tudi gledališče za 4000 obiskovalcev. Vstopnice za prvi dve predstavi so prodali v nekaj tednih, nato pa so organizatorji iz agencije ART BG Production uspeli organizirati še tretjo predstavo.

Muzikal prihaja v hrvaško prestolnico v sklopu turneje produkcijske hiše The Really Useful Theatres Group Andrewa Lloyda Webbra.

Nastal je po naboru otroških pesmi Mačke znanega anglo-ameriškega pesnika Thomasa Stearnsa Eliota iz leta 1939, prvo predstavo pa so uprizorili v Londonu leta 1981. Leto zatem so eno najuspešnejših glasbeno-scenskih predstav vseh časov začeli uprizarjati tudi v New Yorku.

Zgodba poteka na velikem smetišču, na katerem se v noči s polno luno zbirajo mačke, da bi izbrale tisto, ki bo odšla v "mačja nebesa" in se vrnila z novim življenjem. Vsaka pripoveduje svojo zgodbo, da bi se stari vodja mačje družbe lahko odločil, katero bo izbral.

Izbrana mačka Grizzabela na koncu odpoje tudi najbolj znano pesem muzikala, zimzeleno Memory (Spomini), ki je zaživela tudi mimo predstave. Pesem je prepevalo več kot 150 glasbenikov, vključno s Barbaro Streisand in Barryjem Manilowom.

Predstava je pobrala številne prestižne nagrade v Veliki Britaniji in ZDA, med drugim grammyja. Muzikal so prevedli v več kot 20 jezikov, konec prejšnjega stoletja pa so posneli tudi film. Na odru si ga je ogledalo več kot 50 milijonov ljudi.