Slovenija 22.3.2017 5:00

Kiparka Vlasta Zorko bo prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo

Maribor, 22. marca - Akademska kiparka Vlasta Zorko bo danes prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture. Nagrado ji bodo izročili na slovesnosti v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ko bodo predali tudi Glazerjeve listine Mariu Berdiču, Zori A. Jurič in Valentini Turcu.

Maribor, Mestna hiša Rotovž. Novinarska konferenca pred podelitvijo Glazerjevih nagrad za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture, ki bo 22. 3. Kip generala Maistra, ki ga je izdelala nagrajenka Vlasta Zorko. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mestna hiša Rotovž.
Novinarska konferenca pred podelitvijo Glazerjevih nagrad za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture, ki bo 22. 3.
Kip generala Maistra, ki ga je izdelala nagrajenka Vlasta Zorko.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Kiparka Vlasta Zorko si je Glazerjevo nagrado zaslužila za svoje delo, ki je "v času sodobne evropske umetnosti prava posebnost, saj s samosvojo prefinjeno čutnostjo nadaljuje kiparsko izročilo lepotnega ideala, ki je bil zasnovan že v antiki. "Njen umetniški opus je širok, izražen v številnih materialih, prepleten z monumentalno in predvsem malo plastiko. Slednjo skoraj v celoti posveča ženski figuri v klasičnem žanrskem smislu, v kateri je moč zaznati lepoto, nežnost in poduhovljenost. Je umetnica, katere dela izražajo čutenje človeškega telesa, prostora, poznavanje kompozicije in likovne forme," je v obrazložitvi zapisal mestni odbor za podelitev Glazerjevih nagrad.

Rojena Mariborčanka je med drugim izdelala kip generala Rudolfa Maistra pred Prvo gimnazijo in pisatelja Prežihovega Voranca pred osnovno šolo na Gosposvetski cesti v Mariboru. Med njenimi portretnimi upodobitvami tudi sicer izstopajo podobe pomembnih posameznikov, ki so povezani z zgodovino Maribora, in zato jo je strokovna kritika že nekoč poimenovala za "mestno kiparko".

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo tudi Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih ali za posebej uspešno večletno delo pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot občanom Maribora.

Te letos prejmejo likovni kritik in kustos Mario Berdič, koreografinja in baletna solistka Valentina Turcu ter pobudnica, organizatorica in izvajalka projektov na področju leposlovja Zora A. Jurič, ki je med drugim dala pobudo za Pesniški turnir, ki vsako leto poteka v Mariboru.