Svet 22.3.2017 6:00

Kirill Petrenko prvič po izvolitvi pred Berlinskimi filharmoniki

Berlin, 22. marca - Skoraj dve leti sta mimo, odkar je bil za novega šefa dirigenta Berlinskih filharmonikov izbran Kirill Petrenko, prvič po imenovanju pa bo z orkestraši nastopil danes. V Sibiriji rojeni dirigent, trenutno generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere v Münchnu, bo leta 2019 nasledil Simona Rattla, ki odhaja k Londonskemu simfoničnemu orkestru.

Zanimanje za Petrenka je pri občinstvu Berlinskih filharmonikov veliko, s tem pa so visoka tudi pričakovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na dveh večerih bo dirigiral programu od dunajske klasike prek romantike do sodobne glasbe.

Poleg Mozartove simfonije, imenovane Haffner, in Patetične simfonije Čajkovskega bo orkester poustvaril še delo The Wound-Dresser ameriškega skladatelja Johna Adamsa. Z enakim programom bo Petrenko vodil filharmonike tudi 8. aprila na velikonočnem festivalu v Baden-Badnu.

Petrenko, znan po umirjenosti in po tem, da že leta ne daje intervjujev, v Berlinu ni neznan. Do leta 2007 je bil generalni glasbeni direktor Komične opere, kjer je žel veliko priznanje. Pri 35 letih ga je revija Opernwelt izbrala za dirigenta leta, ta naziv pa je prejel tudi leta 2015.

V Berlinu bo zdaj šel po stopinjah šefov dirigentov, kot so bili Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan in Claudio Abbado. "Z besedami ne morem izraziti, kaj čutim: od evforije do velikega veselja pa tudi strahospoštovanje in dvom sta prisotna," je povedal po izvolitvi.

Petrenko, rojen leta 1972 v Omsku, se je leta 1990 s starši preselil v Avstrijo. Po izpitih iz klavirja je odšel na študij dirigiranja na Dunaju, kjer ga je poučeval tudi slovenski profesor Uroš Lajovic. Zatem je bil kapelnik v Ljudski operi na Dunaju, pri 27 letih pa je postal generalni glasbeni direktor v Meiningenu. Tam je med drugim vodil izvedbo Wagnerjevega Prstana, ki ga je nato leta 2013 ponovil v Bayreuthu z režiserjem Frankom Castorfom.

Funkcijo v Bavarski državni operi bo obdržal do leta 2021, tako da bo v letih 2019 in 2020 deloval tako v Münchnu kot v Berlinu. V zadnji sezoni v Münchnu, ki jo bo končal avgusta 2021, bo sicer po poročanju dpa deloval kot gostujoči dirigent.

Rattle bo Berlin zapustil prihodnje leto, orkester pa bo s tem leto dni brez šefa dirigenta.