Slovenija 23.3.2017 5:00

Na Slovenskem gledališkem inštitutu razstava o Dramatičnem društvu v Ljubljani

Ljubljana, 23. marca - V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) bodo drevi odprli razstavo O poteh "k najlepši iznajdbi človeškega duha" na Slovenskem - mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani. Razstava, ki so jo pripravili ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva, se osredotoča na prvih 50 let delovanja društva.

Kot so zapisali na gledališkem inštitutu, je leta 1867 ustanovljeno Dramatično društvo v Ljubljani začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju je prehodilo petdesetletno pot skozi dobo institucionalizacije in profesionalizacije in jo sklenilo leta 1920, ko je nastopila nova razvojna stopnja, doba evropeizacije.

Postavitev osvetljuje pomembne mejnike na razvojni poti društva. Predstavi zametke Dramatičnega društva v obdobju med letoma 1848 in 1851, sprožilne dejavnike ustanovitve ter prelomne ustanovitvene osebnosti in njihove dosežke. Na njej so predstavljeni tudi Josip Noli in prvo slovensko teatrološko delo, Slovenska Talija kot prva slovenska dramska edicija, gledališka šola Dramatičnega društva in pionirsko delo Dragolije Odijeve.

Razstava osvetli tudi slovensko politično omiko časa in njene zasluge za slovensko gledališče, fenomen Borštnik, prelomne like kot nosilce profesionalizacije slovenskega gledališča, prelomnice v gledališkem repertoarju med naivno in seriozno produkcijo, pečat dramatika evropske ravni Ivana Cankarja ter nastanek slovenskega gledališča kot javne družbene ustanove, s katero se začenja doba evropeizacije.

Med drugim bo na razstavi mogoče videti rokopisne dokumente, portrete zaslužnih snovalcev Dramatičnega društva in gledališčnikov tistega časa, gledališke kritike, plakate in letake, stare fotografije in razglednice, pomembne knjige tistega časa in maketi dveh najpomembnejših gledališč.

Ob razstavi pripravljajo javna vodstva ter delavnice za učence in dijake, so še poročili iz Slogija, kjer so jubilej Dramatičnega društva obeležili tudi z znanstveno monografijo Začetki in dosežki slovenskega gledališča moderne dobe - ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani ter simpozijem na lanskem Borštnikovem srečanju v Mariboru. Oboje so pripravili v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.