Slovenija 23.3.2017 11:28

Goriška Brda ponovno gostijo glasbeno tekmovanje in festival Svirel

Dobrovo/Nova Gorica, 23. marca - V Goriških Brdih se je ta teden začelo deveto mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin Svirel. Več kot 800 prijavljenih mladih glasbenikov in glasbenic iz več kot 20 držav kaže na veliko zanimanje in razsežnost festivala, ki se uvršča med največje v tem delu Evrope. Na Goriškem bodo ostali do 9. aprila.

Štanjel. Producent festivala Svirel Gorazd Božič. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Štanjel.
Producent festivala Svirel Gorazd Božič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Goriška Brda nam prinašajo neko dobro podporo ljudi in okolja, v katerem delujemo, v smislu dodane vrednosti sami klasični glasbi, ki je bistvo Svirela. Zdi se nam, da ta glasba sodi v to okolje. Ljudje so naveličani koncertov v dolgočasnih dvoranah na lokacijah, ki niso navdihujoče, tekmovanj v glasbenih šolah, zato je naš moto, da poskušamo tekmovanja in koncerte izvajati na lokacijah, ki glasbenikom pustijo nek navdih, prav tako tudi prisotnim poslušalcem," je na nedavni novinarski konferenci v Goriških Brdih povedal producent festivala Gorazd Božič.

Na tekmovanje se je letos prijavilo rekordno število 780 udeležencev iz 22 držav. Prijavljeni prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kanade, Nemčije, Madžarske, Poljske, Portugalske, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.

Organizator je število prijav letos, kljub 15 odstotkov večjemu številu prijav glede na lansko leto, prvič omejil zaradi zagotavljanja kakovostne izvedbe tekmovanja. To bo razdeljeno na šest disciplin v treh sklopih in devet starostnih kategorij. Na prvem, ki že poteka in se zaključuje 26. marca, se v novogoriški konkatedrali merijo glasbeniki na instrumentih s tipkami.

Od torka do nedelje, 2. aprila, bodo na gradu Dobrovo tekmovali godalci, sočasno pa v Vili Vipolže tekmovalci na brenkalih. Tekmovanje bodo od torka, 4. aprila, do nedelje, 9. aprila, sklenila pihala v gradu Dobrovo ter trobila in tolkala v Vili Vipolže.

Tudi letos se bodo poleg delavnic in tekmovanj zvrstili številni koncerti žirantov in profesorjev, na katerih bodo sodelovali ugledni glasbeniki v komornih zasedbah iz Slovenije in Avstrije.

Festival bo imel letos 12 dogodkov, ki jih bodo izvedli na osmih različnih krajih v Goriških Brdih in na Goriškem. "Med njimi bi izpostavil ob žirantskih koncertih predvsem tri dogodke. Dva med njimi sta v okviru "Menu et Music", ki predstavljajo neko novo tržno nišo, kjer se povezuje klasična glasba z vrhunsko kulinariko, in bosta potekala v hotelu San Martin in na domačiji Kabaj. Poseben dogodek bo koncert Four Notes for Europe Komornega orkestra Akademije Nova. Izvedli ga bomo v novogoriški cerkvi in je poseben projekt, namenjen predvsem mladim," je še povedal Božič.

Med festivalskimi dogodki so tudi trije zaključni koncerti, na katerih se bodo predstavili finalisti pred častno komisijo, tam bodo najboljšim podelili tudi nagrade.