Svet 23.3.2017 10:02

V Schwäbisch Hallu odkrili ploščo v spomin Primožu Trubarju

Stuttgart, 23. marca - V sklopu prireditev ob 500-letnici reformacije so v nemškem mestu Schwäbisch Hall odkrili spominsko ploščo, posvečeno nosilcu reformacije na Slovenskem Primožu Trubarju. Ob jubilejnem reformacijskem letu so pripravili tudi simpozij z naslovom Vidiki reformacije Johannesa Brenza (1499-1570), Primoža Trubarja (1508-1586) in nemški JZ prostor.

Ljubljana. Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ploščo v spomin natisa prvih dveh slovenskih knjig leta 1550 so odkrili na hiši tiskarne Frentz. Dogodek je potekal v organizaciji Slovenskega inštituta na Dunaju, Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in muzeja Hällisch-Fränkisches. Na prireditvi minuli petek so spregovorili župan mesta Schwäbisch Hall Hermann-Josef Pelgrim, svetovalec predsednika republike Boštjan Žekš in predsednik Slovenskega inštituta na Dunaju Herbert Seher, so sporočili iz Slovenskega inštituta na Dunaju.

Odkritju plošče je sledil simpozij, na katerem je navzoče nagovorila tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Uvodni predavanji sta bili namenjeni Johannesu Brenzu in Primožu Trubarju. Brenz je kot pridigar deloval v Hallu, zavzemal se je predvsem za izobraževanje. Z njim je povezan tudi Primož Trubar, ki je dal prav v Schwäbisch Hallu natisniti prvi knjigi v slovenskem jeziku. Na simpoziju je med drugim spregovoril tudi Vincenc Rajšp s Slovenskega inštituta na Dunaju, in sicer z referatom Sprejemanje Primoža Trubarja v času njegovega življenja in kasneje.

Dogodka se je udeležilo več kot 100 ljudi, med njimi tudi vrsta Slovencev, so še sporočili z inštituta.

Reformacija je v 16. stoletju vzniknila v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luther, ki je 31. oktobra leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Ena od Luthrovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim na slovensko. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, je prispeval Trubar, osrednja osebnost reformacije na Slovenskem. Njegovi najpomembnejšimi deli sta Katekizem in Abecednik.