Svet 24.3.2017 6:00

EFA dodala Španski trg v Sevilli med zaklade evropske filmske kulture

Sevilla, 24. marca - Evropska filmska akademija (EFA) je Španskemu trgu v Sevilli podelila naziv zaklada evropske filmske kulture. Trg velja za eno najbolj prepoznavnih lokacij v Sevilli, hkrati pa se je za vselej zapisal v zgodovino filma, ker je bil kulisa številnim produkcijam, med drugim Lawrenceu Arabskemu, Vojni zvezd in med zadnjimi Diktatorju.

Med igralci, ki so svoje filme snemali na trgu, so po navedbah akademije Vittorio de Sica, Sean Connery in Peter O'Toole.

Španski trg je bil zasnovan in zgrajen kot glavno prizorišče in najambicioznejši projekt mestnega ibero-ameriškega mednarodnega sejma leta 1929. Filmarje je vselej privlačil s spojem art-decoja, neo-renesanse ter španskega dekorativnega sloga mudejar.

Z nazivom zaklada evropske filmske kulture bo Španski trg formalno ovenčan na novembrski slovesnosti, v sklopu katere bodo na trgu namestili tudi poseben emblem. Naziv akademija podeljuje krajem oziroma filmskim institucijam, ki jih smatra kot ključne za evropsko kinematografijo oziroma imajo velik zgodovinski pomen in si jih na akademiji želijo ohraniti za zanamce.

Španski trg je deveta lokacija, ki je prejela naziv. Z njim se med drugimi ponašajo tudi Eisensteinov spominski center v Moskvi, Hiša bratov Lumiere v Lyonu, Muzej Sergeia Parajanova v Erevanu ter znamenito dunajsko razgledno kolo v Pratru.

Akademija napoveduje, da bodo novembra v Sevilli naznanili tudi nominirance za evropske filmske nagrade.