Svet 24.3.2017 5:30

Teden francoskih filmov v Bratislavi s poklonom Isabelle Huppert

Bratislava, 24. marca - Na Slovaškem do 29. marca poteka 4. teden francoskega filma, poimenovan Creme de la Creme. Na letošnji izdaji organizatorji posebno pozornost namenjajo francoski igralki Isabelle Huppert, ki je lani na berlinskem filmskem festivalu prejela srebrnega leva za vlogo v filmu Prihodnost v režiji Mie Hansen-Love in blestela v filmu Ona Paula Verhoevena.

Ljubljana. Film, televizija. Foto: Nebojsa Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Film, televizija.
Foto: Nebojsa Tejić/STA
Arhiv STA

Na festivalu Creme de la Creme, ki se je v Bratislavi začel v sredo, bodo prikazali 20 francoskih sodobnih filmov, razvrščenih v šest sekcij. Letošnji festival poleg v Bratislavi poteka še v 15 drugih slovaških mestih, filme pa prikazujejo v 20 kinih, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.

Festival je v sredo uvedla projekcija filma Prihodnost, iz programa, posvečenega Isabelle Huppert. Igralka je bila za vlogo v filmu Ona, v katerem kot žrtev posilstva pregon nad napadalcem prevzame v svoje roke, nagrajena z zlatim globusom in nominirana za oskarja.

Poleg filmov Prihodnost in Ona se ji bodo na festivalu poklonili še s štirimi drugimi filmi, v katerih je nastopila. Med njimi sta Nuna v režiji Guillaumea Niclouxa ter Francofonia režiserja Alexandra Sokurova.

V festivalskem naboru filmov, ki prinašajo globoke in resne zgodbe, bo tudi nekaj komedij ter filmov, namenjenih najmlajšim. Denimo uspešni komediji Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? v režiji Philippea de Chauverona ter Un homme a la hauteur v režiji Laurenta Tirarda in animirani film Mali princ v režiji Marka Osborna.