Slovenija 24.3.2017 9:54

V Mariboru mednarodni kulturni center v spomin na Smaila Festića

Maribor, 24. marca - V Galeriji Festić na mariborski Židovski ulici nastaja Mednarodni kulturni center Smail Festić v spomin na tega galerista in ljubitelja vrhunske likovne umetnosti, ki je umrl februarja letos. Na današnji slovesnosti bodo predstavili vsebino in vizijo kulturnega centra, uradno pa ga bodo odprli v soboto.

Smail Festić (1939-2017), po rodu iz Bosne in Hercegovine, je v Maribor prišel po odsluženem vojaškem roku kot dopisnik časnika Borba. Ustvaril si je družino in s soprogo Nevenko sta leta 1988 ustanovila Galerijo Festić, prvo zasebno razstavno-prodajno galerijo v Mariboru in tudi eno prvih v tedanji Jugoslaviji. Bil je tudi sodelavec časnika Večer in častni konzul Bosne in Hercegovine v Sloveniji.

Festić po navedbah Večera velja za človeka, ki je gradil mostove, saj je njegova galerija vsa leta vzpostavljala most med umetniki, zlasti domačimi in tistimi z drugih območij nekdanje Jugoslavije. "Tudi mnoge mariborske umetnike je predstavil v tistih okoljih. Vedno je govoril, kakšna koncentracija vrhunskih slikarjev je v Sloveniji," je za časnik povedala vdova Nevenka Festić.

V nastajajočem mednarodnem kulturnem centru načrtujejo različne kulturne prireditve, razstave likovnih del, okrogle mize in predavanja. Danes bodo odprli razstavo del slikarja in pesnika Zlatka Kraljića, konec aprila pa naj bi v povezavi z bližnjim Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor predstavili digitalni spominski center holokavsta. "Moto mednarodnega kulturnega centra je Umetnost je plemenita manifestacija uma," pravi vodja centra, Smailov zet Michael Tosch Toš.

Slavnostni govornik na sobotnem odprtju bo nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki je leta 1988 tudi odprl Galerijo Festić.