Slovenija 26.3.2017 8:00

Ljubljana in Maribor v znamenju festivala Hiša strpnosti

Ljubljana, 26. marca - V Mini teatru se bo drevi začel mednarodni festival Hiša strpnosti, ki bo do 1. prvega aprila ponudil bogat filmski program, ki bo obsegal 19 filmov različnih žanrov. Pomemben del festivala bo izobraževalni program za mlade, t.i. izobraževalna jutra, ki bodo filme povezovala z različnimi predavanji. Festival se letos seli tudi v Maribor.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Festival pod sloganom Z umetnostjo proti nestrpnosti in diskriminaciji bo v Ljubljani potekal v Mini teatru z izjemo filma in koncerta 29. marca na Ljubljanskem gradu. Festival bo v Mini teatru, kjer domuje tudi judovski kulturni center, uvedlo odprtje fotografske razstave Arthurja Rothsteina Obtičali v Šanghaju. Razstava prikazuje življenje in trpljenje judovskih družin, ki so med drugo svetovno vojno našle zatočišče v šanghajskem getu.

Sledila bo projekcija filma priznanega izraelskega režiserja Avija Nesherja V prejšnjem življenju, ki je posnet po resničnih dogodkih in izkušnjah izraelske skladateljice Elle Shariff - Milch, so zapisali v Mini teatru.

Med filmi na festivalu organizatorji izpostavljajo nominiranca za oskarja in prejemnika zlatega medveda Odprto morje režiserja Gianfranca Rosija, katerega osrednja zgodba so človekove pravice in migracije danes. Pri projektu so sodelovali z Italijanskim inštituta za kulturo. Na ogled bo tudi nov izraelski film Eyala Halfona 90-minutna vojna, ki je mešanica političnega realizma, domišljije, nogometa in komedije. Na ogled bo tudi ljubezenska zgodba Eve Neymann Visoka pesem.

Kot najpomembnejši del festivala organizatorji izpostavljajo izobraževalni program oz. izobraževalna jutra, ki filme povezujejo z predavanji in srečanji s preživelimi iz druge svetovne vojne. Namenjena so učencem višjih razredov osnovne šole, dijakom in študentom. "Jutra" bodo posvečena tematiki holokavsta, človekovih pravic in simbolom sovraštva. Med drugim bodo gostili svetovno znanega oblikovalca Mirka Ilića.

Poleg omenjene fotografske razstave bo na ogled tudi velika razstava uličnih plakatov o strpnosti, pri kateri je sodelovalo 23 svetovno znanih oblikovalcev.

V sredo, 29. marca, bo festivalsko dogajanje zavzelo Ljubljanski grad. Na sporedu bo dokumentarni film Pisma iz Bagdada Sabine Krayenbühl in Zeve Oelbaum, ki prikazuje pustolovsko življenje vohunke. Projekciji bo sledil koncert sefardske glasbe v izvedbi izraelske pevke Sivan Goldman in Ronena Nissana z Dunaja, ki sestavljata zasedbo Duo Alma. Glasben bo tudi zaključek festivala v Ljubljani, ko bo nastopila akustična skupina Kontra-Kvartet, ki izvaja tradicionalno judovsko glasbo - klezmer.

Tretji festival strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center, se letos ob sodelovanju GT22 in Ustanove Fundacije Sonda ter gostiteljev Sinagoge Maribor, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Prve gimnazije v Mariboru, v ponedeljek seli še v štajersko prestolnico.

S selitvijo dela festivalskega programa v Maribor upajo, da bodo v naslednjih letih tudi na Štajerskem spodbujali k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin, so zapisali v GT22.

V Mariboru si bo mogoče ogledati kratka slovenska filma Strah in Strah ostane, nemški film Sonita in že omenjeni italijanski film Odprto morje. Gostili bodo Ilića in premierno prikazali predstavo v režiji Zorana Petroviča Ulica norcev.

Festival poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Vse predstave v okviru festivala so brezplačne.