Svet 26.3.2017 6:00

EnKnapGroup, Iztok Kovač in Janez Janša na festivalu tanzmainz 2

Mainz, 26. marca - Na festivala tanzmainz 2 v Mainzu se te dni mudijo plesalci skupine EnKnapGroup ter Iztok Kovač in Janez Janša. Slednja bosta danes na festivalu nastopila v plesnemu performansu Sokol!, EnKnapGroup pa so že v petek uprizorili predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Ljubljana. Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik in ustanovitelj Zavoda EnKnap Iztok Kovač.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na desetdnevnem festivalu tanzmainz nastopajo tako svetovno znane skupine kot tudi in razburljivi novinci. Dobra znanca slovenskih odrov Kovač in Janša bosta danes v sklopu festivala uprizorila performans Sokol!. Z njim sta se vrnila v predstavo Kako sem ujel Sokola iz leta 1991, ki velja za enega od mejnikov v slovenski sodobnoplesni produkciji.

V sodelovanju z Janšo je Kovač v performansu Sokol! odprl drugo raven vprašanj, kot jih je podajala izvirna predstava. Ples je edina umetnost, ki je pod udarom staranja. Za razliko od drugih umetniških poklicev je plesno telo na odru nezaželeno in nekonkurenčno že pred 50. letom.

Kovač in Janša, oba stara nad 50 let, v performansu odgovarjata na vprašanja, kaj plesalca sodobnega plesa lahko vodi, da v plesu vztraja tudi v zreli dobi. Predstava je bila 23. marca tudi na sporedu dunajskega Tanzquartierja.

Že v petek pa so se na festivalu predstavili plesalci skupine EnKnapGroup in izvedli predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), po konceptu in v Kovačevi koreografiji.

Predstava koreografsko razstavi in analizira kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1921) ter ga nato rekonstruira in vizualizira. Poleg petih plesalcev EnKnapGroup je Kovač v predstavo vključil še osem glasbenikov ansambla Akademije Branimirja Slokarja pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh in skupino vizualnih umetnikov.

Z omenjenimi dogodki v Zavodu EN-KNAP nadaljujejo z uspešno serijo gostovanj v marcu. Plesalci EnKnapGroup so namreč 10. marca s predstavo Zasledovalci sreče gostovali na odru Rotterdamse Schouwburg na Nizozemskem, kjer so v polni dvorani prejeli stoječe ovacije obiskovalcev in pozitivne kritike stroke.