Svet 27.3.2017 5:30

V milanski Kraljevi palači okoli 100 del impresionistov in neoimpresionistov

Milano, 27. marca - V Kraljevi palači v Milanu bo do 2. julija odprta razstava, na kateri si je mogoče ogledati okoli 100 del impresionistov in neoimpresionistov. Med drugim je mogoče videti dela Edouarda Maneta, Augusta Renoirja, Paula Cezanna in Paula Gauguina. Dela je za razstavo je posodil pariški Muzej d'Orsay, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med deli je 55 slik, od tega 17 mojstrovin Maneta, ki velja za očeta impresionizma. Na ogled je tudi vrsta del Manetovih sodobnikov in naslednikov, kot so Edgar Degas, Giovanni Boldini, Henri Fantin-Latour, Berthe Morisot, Paul Signac in James Tissot.

Razstavljeni so tudi portreti, pogledi na reko Seno, denimo na Gauguinovi sliki Sena pri mostu Jena, Cezannova Pastorala in slika Clauda Moneta z upodobitvijo kraja Argenteuil, piše Ansa.

Na več slikah je upodobljen Pariz, ki je impresionistom predstavljal neizčrpen vir navdiha. Francoska prestolnica je tako ovekovečena na Monetovi sliki Glasba na vrtovih, na Signacovi sliki Pot v Gennevilliers in Degasovem delu Plesni foyer v operi.

Sklepni del razstave je posvečen umetnicam in njihovim portretom. Med drugim sta na ogled Manetova slika slikarke Berthe Morisot s šopkom vijolic in portret francoske pisateljice in pesnice Nine de Callias. Tu pa sta še Reniorjeva jahalka Madama Darras in slika dekleta s tančico.

Poleg slik si je na razstavi mogoče ogledati tudi skice in skulpture, še piše Ansa.