Slovenija 27.3.2017 11:30

Španska pisateljica Care Santos mladim bralcem s humorjem o sodobni družini

Ljubljana, 27. marca - V Sloveniji se te dni mudi priljubljena in večkrat nagrajena španska avtorica Care Santos. Slovenski mladi bralci jo poznajo po knjigah Prodam mamo, Prodam očeta in Prodam Rozinkota, ki po besedah urednice in prevajalke Barbara Pregelj pripovedujejo o sodobni družini. Care Santos se bo drevi predstavila na literarnem večeru v Knjigarni Konzorcij.

Kot je za STA povedala Barbara Pregelj, vse tri knjige govorijo o sodobni družini kot prostoru sobivanja, pa tudi prostoru različnih interesov ter nenazadnje različnega izražanja čustev.

Tako se v knjigi Prodam mamo Oskar odloči, da bo prodal svojo mamo. Prepričan je namreč, da ga mama, odkar se je rodil bratec Rozinko, nima več rada, saj nima več toliko časa zanj. "Oskar skuša urediti stvari na hiter način, nato pa skozi zgodbo ugotovi, da to ni mogoče. Ugotovi, da noben starš ni popoln in da ga imajo njegovi starši, čeprav imajo dojenčka, še vedno radi. Morda ima zdaj manj njihove pozornosti, dobi pa druge stvari," je povedala Barbara Pregelj.

Po njenih besedah se okoli družinskih odnosov in tega, na kak način jih otroci v potrošniški družbi skušajo urejati, vrtijo vse tri knjige. Ob tem učijo, da ta potrošniški način ni pravi, in da je težave mogoče reševati z ljubeznijo, razumevanjem, pogovorom in empatijo. V knjigi Prodam očeta je glavna junakinja Nora, ki mora nekaj ukreniti glede očeta, v knjigi Prodam Rozinkota pa Oskar ne prenese več svojega mlajšega brata.

Knjige so po besedah Barbare Pregelj namenjene otrokom, ki začenjajo brati sami, od sedmega ali osmega leta starosti pa do enajstega ali dvanajstega leta. Zgodbe so napisane z veliko humorja, ki mlade bralce pritegne. Bogatijo jih ilustracije Andresa Guerrere, poleg tega so prirejene za dislektike, zato otroci pri branju hitro napredujejo. Kot je še povedala, so jih slovenski bralci z veseljem sprejeli, saj z empatijo obravnavajo težave, ki jih morda imajo tudi sami oziroma so lastne vsem nam.

Knjiga Prodam mamo je bila leta 2011 uvrščena na seznam belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu (IJB). Dobila je tudi znak kakovosti zlata hruška, ki ga podeljuje Pionirska. Tega je dobila tudi knjiga Prodam očeta.

Vse tri knjige so izšle pri založbi Malinc, na povabilo katere je avtorica tudi obiskala Slovenijo. Care Santos pa razen za otroke in mladostnike po besedah Barbara Pregelj veliko piše tudi o položaju žensk, kar bi bilo gotovo zanimivo tudi slovenski trg, zato bodo gotovo objavili še katero od njenih del.

Založba Malinc se sicer, kot je povedala, osredotoča na mladinsko književnost avtoric in avtorjev španskega govornega področja in manjšinskih literatur, povezanih s špansko kulturo, kot so baskovski, katalonski in galicijski avtorji. Izdajajo pa tudi besedila manj poznanih evropskih in svetovnih literatur.

Na literarnem večeru v knjigarni Konzorcij se bo s Care Santos pogovarjala skupaj s strokovnjakinjo za mladinsko književnost in avtorico spremne besede Mileno Milevo Blažić, pogovor bo moderirala Simona Kopinšek. Z bralci pa se bo v prihodnjih treh dneh srečala še v Medvodah, Kamniku, Domžalah, Novi Gorici, Šempetru pri Gorici, Kobaridu ter Gorici.

Care Santos živi v Barceloni in večinoma piše v kastiljščini, zadnje čase tudi v katalonščini. Študirala je pravo in španščino, pot jo je zanesla v novinarske vode, trenutno se v celoti posveča pisanju. Je soustanoviteljica in dolgoletna predsednica Društva mladih španskih pisateljev. Prejela je več pomembnih nagrad, nazadnje letos prestižno nagrado Nadal. Njena besedila so prevedena v 19 jezikov.