Slovenija 29.3.2017 12:36

Ob dnevu klavirja v Kinu Šiška Greg Haines

Ljubljana, 29. marca - Današnji mednarodni dan klavirja bodo v CUK Kino Šiška obeležili z nastopom angleškega pianista in skladatelja mlajše generacije Grega Hainesa. Za njegove koncerte pravijo, da so fascinantni virtuozni performansi, v katerih Haines zvoke klavirja spaja s setom analognih elektronskih naprav. Občinstvo bo segreval slovenski glasbenik Bowrain.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pobudnik in glavni motor mednarodnega dne klavirja je nemški glasbenik, skladatelj in producent Nils Frahm. Ta dan po svetu obeležujejo od leta 2015, na 88. dan v letu. Na izbranih lokacijah pripravijo program, ki vključuje koncerte, inštalacije, predstavitve, delavnice in druge dejavnosti, katerih glavni akter je klavir. V sklopu letošnjega dne bodo dan po svetu praznovali na več kot 50 dogodkih.

Kino Šiška se mednarodnemu dnevu klavirja pridružuje drugič. Na odru Katedrale bo ob priložnosti nastopil Haines, ki je v novo smer ustvarjanja zakorakal po izidu svojega zadnjega albuma Where We Were iz leta 2013, ki ga je posnel prav v sodelovanju s Frahmom.

Godalni vložki, značilni za njegova minula dela, so izginili, nadomestile pa so jih posamezne sledi sintetizatorjev, ki so s snemanjem in predvajanjem na analognih trakovih dobile samosvoj zvok. Igranje klavirja se je tako preobrazilo in odtujilo, da je deloma komaj prepoznati njegov prvotni zvok, umirjeni trenutki pa so položeni v ritmične posnetke, ki se približujejo playlistam klubskih krajin, so zapisali v Kinu Šiška. Trenutno so mu blizu dubovski ritmi ter afriška glasba.

Haines deluje tudi kot član umetniško-improvizacijskih zasedb The Alvaret Ensemble in The Group.

Klavirski večer bo s solo nastopom uvedel slovenski producent, skladatelj in pianist Tine Grgurevič. Glasbenik je začel elektronsko glasbo pod psevdonimom Bowrain izvajati leta 2012. Dve leti kasneje je s pomočjo prijatelja in producentskega kolega Nikosa Kandarakisa posnel debitantski album Far Out, trenutno pa pripravlja nov studijski izdelek.

Bowrain na koncertih igra sam ali s pomočjo koncertnih glasbenikov. Uvedel je že koncerte za glasbenike, kot so Garden City Movement in Jessy Lanza. Poleg lastnih kompozicij Grgurevič sklada glasbo za umetniške instalacije, performanse in videoposnetke, sodeloval je že z umetniki, kot so Meta Grgurevič, Jaša Mrevlje Pollak in Lisa Vereertbrugghen.