Slovenija 30.3.2017 9:09

V SEM razstava indijskega umetnika in pesnika Satisha Gupte

Ljubljana, 30. marca - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo danes ob 18. uri odprli gostujočo razstavo, naslovljeno Satish Gupta: Haikuji. Postavitev vključuje 20 kaligrafskih del na platnenih zvitkih in deset kaligrafij na papirju. Indijski umetnik in pesnik Gupta bo na odprtju tudi prisoten in bo v živo ustvarjal. Njegove haikuje je poslovenil Evald Flisar.

Eden od Guptovih haikujev se glasi: "Ko tečeš kot reka, ni treba graditi mostov." Umetnikovi haikuji so okna za meditacijo. Omogočajo nam vpogled v njegov kreativni um in življenje. "Umetnik odpravi notranje ovire, ki nas omejujejo in smo si jih ustvarili sami. Zanj je vsak trenutek ustvarjalen in ga je treba živeti intenzivno in zavestno," piše v vabilu na razstavo.

Prav tako je meditativna njegova umetnost. Gupta je slikar, kipar, pesnik, pisatelj, tiskar, mojster obrti, izdelovalec muralov, oblikovalec, kaligrafist in keramik obenem. Njegovo delo, prežeto z misticizmom in zenovsko filozofijo, je bilo na ogled na več kot 33 samostojnih razstavah v pomembnih umetniških galerijah po Indiji in tujini. Že na začetku kariere je osvojil nagrado sanskrit.

Med drugim je ustvaril štirimetrski Surya kip iz bakra za mednarodno letališče Indira Gandhi v New Delhiju ter devetmetrski mural za mednarodno letališče Bangalore. Kot edini indijski umetnik je bil povabljen k ustvarjanju litografije za olimpijske igre v Pekingu.

Njegova dela hranijo v pomembnih javnih in zasebnih zbirkah, med drugim tudi v Narodni galeriji moderne umetnosti New Delhi. Sodeloval je tudi s premierjem Narendro Modijem v slikarsko-kiparskem dobrodelnem projektu O namo shivaya za podporo izobraževanja depriviligiranih otrok pod okriljem nevladne organizacije Khushii. Projekt je odkupila avkcijska hiša Sotheby's.

Razstava Satish Gupta: Haikuji gostuje v SEM na pobudo indijskega veleposlaništva v Sloveniji in s podporo Fundacije Basu za umetnost iz Indije, ki spodbuja, promovira in podpira inovativne projekte, izmenjave, izobraževanja in mobilnost umetnikov na področju vizualnih in uprizoritvenih umetnosti, so sporočili iz muzeja.

Na ogled bo do 16. aprila.