Slovenija 30.3.2017 11:15

Na Ptuju odpirajo razstavi Albina Lugariča in pustnih fotografij

Ptuj, 30. marca - Na Ptuju bodo danes skoraj hkrati odprli dve razstavi. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož bo točno opoldne v Salonu umetnosti na ogled postavil likovna dela akademskega slikarja in profesorja Albina Lugariča, ki jih hranijo v njihovih zbirkah. Uro pozneje pa Fotoklub Maribor na Mestnem trgu odpira fotografsko razstavo Pust po pustu z deli 17 avtorjev.

Ormož. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Grajska pristava, grad Ormož. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ormož.
Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Grajska pristava, grad Ormož.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pokrajinski muzej želi ob spominu na 90-letnico rojstva velikega ptujskega slikarja predstaviti Lugaričevo likovno zapuščino, ki jo hranijo v muzeju ter tako na dostojen način počastiti spomin na umetnika in hkrati opozoriti na del pomembnega opusa slovenskega slikarstva druge polovice 20. stoletja.

Zbirka njegovih likovnih del v ptujskem muzeju trenutno obsega 57 inventariziranih umetnin iz vseh umetnikovih ustvarjalnih obdobij. Časovno so razpeta med leti 1957 in 1996. Največ je slik v tehniki olje na platno, juto, lesonit ali lepenko, nekaj je tudi del na papirju v gvaš ali akvarelni tehniki, risb s tušem ali svinčnikom, v tehniki akril na platno, pastelu in celo en lesorez.

Na tokratni razstavi bodo prvič na ogled postavili umetnikova dela na papirju. Gre predvsem za risbe in gvaše ter nekaj akvarelov, ki jih je umetnik ustvarjal v zadnjem obdobju in so odraz slikarjeve nuje po nenehnem likovnem izražanju, čeprav mu takrat zdravje ni več dopuščalo ustvarjanja v večjih formatih in oljni tehniki.

Prepoznavni motivi krajin in šopkov se umaknejo in na plan prihaja slikarjeva podzavest v obliki demonov, popačenih človeških figur ter abstraktnih mest in pokrajin. Zdi se, da je umetnik v teh delih že videl in sprejemal samosvoj svet umetnosti, ki se nam velikokrat kaže kot skrivnosten in zagoneten, a privlačno lep in mojstrsko dovršen hkrati, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Albin Lugarič se je rodil leta 1927 na Ptuju, študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1950 diplomiral pod mentorstvom Gojmirja Antona Kosa. Živel in ustvarjal je na Ptuju. Slikal je večinoma krajine, s poudarkom na Halozah. Leta 2005 je postal častni meščan Ptuja, kjer je 22. julij 2014 tudi umrl.

Uro za odprtjem njegove razstave bosta župan Miran Senčar in mednarodni mojster fotografije Stojan Kerbler na Mestnem trgu odprla še vseslovensko razstavo fotografij na tematiko Pust po pustu v organizaciji Fotokluba Maribor.

Svoje motive iz tradicionalnega festivalskega dogajanja v mestu kurentov bodo predstavili Ludvik Rodič, Bosiljka Ambrož, Bojan Šenet, Teodor Veingerl, Aleksander Zdjarski, Anita Kibiš, Sabina Kos, Bojan Zavernik, Dušan Miška, Matej Skubic, Milan Malovrh, Miha Kacafura, Tina Braico, Špela Asmas, Ines Pahor, Vlasta Gorup in Gorazd Golob.