Slovenija 31.3.2017 5:00

Mariborska Opera drevi s premiero Verdijevega Trubadurja

Maribor, 31. marca - V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi na sporedu že četrta letošnja operna premiera. Vedno priljubljena opera Trubadur italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija velja za vrhunec aktualne sezone. Režiral jo je Filippo Tonon, dirigiral bo Loris Voltolini.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Vsestranski gledališki ustvarjalec Filippo Tonon se je po štiriletnem premoru lani vrnil v Maribor kot avtor inscenacije opere Turandot Giacoma Puccinija, zdaj pa se je lotil še drugega velikega glasbenega mojstra Verdija.

Tudi tokrat napoveduje svoj način videnja operne klasike, ki zaradi dramsko zgoščene glasbe in veličastnih arij beleži izjemen uspeh že od svoje praizvedbe leta 1853 v Teatru Apollo v Rimu.

Zgodba se dogaja v srednjeveškem okolju, saj nastopajo trubadurji in vitezi, a z vključitvijo novega mita o dveh sprtih bratih, ki je prilagojen duhu časa sredi 19. stoletja. V ljubezenski trikotnik med plemkinjo Leonoro, grofom Luno in trubadurjem Manricom je namreč režiser želel vnesti mladost in svežino.

V glavnih vlogah nastopajo mariborski solisti Renzo Zulian, Miro Solman, Irena Petkova, Valentin Pivovarov in Alfonz Kodrič ter številni gostje, kot so Siniša Hapač, Jure Počkaj, Rebeka Lokar, Mina Yamazaki, Marta Torbidoni in Irena Parlov.

V Mariboru so Trubadurja prvič uprizorili v tedanjem nemškem gledališču 21. novembra 1868, zadnja uprizoritev pa je bila v sezoni 1994/1995 v režiji Roberta Lagane.