Svet 31.3.2017 6:00

Umetnica Petra Varl razstavlja v New Yorku

New York, 31. marca - V newyorški galeriji ArtHelix bodo kot prvo v seriji razstav umetniških dvojic, ki jo predstavlja galerija Sračok & Pöhlmann, odprli razstavo slovenske umetnice Petre Varl in muzeja MicroCollection. Slovenska umetnica bo predstavila novo serijo risb s tušem na papirju z motivi enostavnih dreves s sencami. Razstava bo na ogled do 16. aprila.

"Senca da osvetljenemu objektu obliko in življenje. Je tudi kraljestvo, kjer se porajajo fantazije in sanje", besede finskega arhitekta Juhanija Pallasmae povzema sporočilo za javnost.

Muzej MicroCollection, ki ga je zasnovala italijanska umetnica Elisa Bollazzi, se bo predstavil z 20 umetniškimi fragmenti, ki jih je mogoče videti le z mikroskopom. Umetnici se je ideja zanj porodila leta 1990 na beneškem bienalu, ko je po naključju pobrala fragmente, ki so odpadli z dela Anisha Kapoorja. Danes je v njem več kot tisoč koščkov, ki jih je zbrala s pomočjo drugih zbiralcev. Kot so zapisali v galeriji, je MicroCollection mentalna umetniška izkušnja.

Petra Varl je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah.

Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Z italijansko umetnico Eliso Bollazzi sta se spoznali na Susak Expu leta 2016.