Slovenija 31.3.2017 10:22

V Kinu Šiška irska kantavtorica Lisa Hannigan

Ljubljana, 31. marca - V CUK Kino Šiška se bo nocoj predstavila irska kantavtorica Lisa Hannigan, nekdanji spremljevalni glas zvezdniškega folk rockerja Damiena Ricea. Po prvencu Sea Sew in albumu Passenger je lani v sodelovanju s kitaristom The National Aaronom Dessnerjem posnela novi album At Swim, ki ga bo v živo predstavila s spremljevalnim bendom.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lisa Hannigan je ob boku Damiena Ricea nastopala sedem let, šele s samostojnim prvencem Sea Sew leta 2008 pa se je javnost zavedela celotnega razpona njenih sposobnosti. Samoizdan kalejdoskop ljubezenskih pesmi, žalostink, mornarskih napevov in zvončkov z naslovnico, ki jo je glasbenica ročno izvezla, se je izkazal za neverjetno uspešnico - na Irskem je bil nominiran za nagrado choice, v Veliki Britaniji pa za nagrado mercury.

Na leta 2011 izdanem albumu Passenger se je osredotočila na bolečino odhoda in občutek odmaknjenosti zaradi življenja v stalnem gibanju. Z lani izdano ploščo At Swim je navdušila tako kritike kot obiskovalce koncertov: Guardian je pohvalil "osupljivo lepe pesmi s tiho silnimi podtoni", The Telegraph pa je ploščo opisal kot "pretanjeno in prosojno, a nabito s čustvi" ter glas Lise Hannigan označil za "neverjetno glasbilo, ki z mehkobo in intimnostjo črpa tako iz opere kot iz folka", piše na spletni strani CUK Kino Šiška.

Njene pesmi so osebnoizpovedne. Z njimi komunicira s seboj in svetom okoli nje. "Ko se zagledam v morje, se v bistvu zavem, kako majhna sem v resnici in kako neznatni so moji problemi. Poskušam se obdržati na gladini, četudi včasih glava uide pod njo. A do zdaj mi je še vedno uspelo izplavati...," je povedala za današnji Dnevnik.

S tem, da glasbena industrija zvezdo naredi in potem nanjo pozabi, ko je ne potrebuje več, nima težav, ker njena glasba "ne nagovarja osrednjih smernic, ampak druga življenja, ki potujejo zraven njih", je še povedala v intervjuju.

Na koncertu se bosta predstavila še Saint Sister, projekt Irk Morgan MacIntyre in Gemme Doherty, ki iz tradicionalne keltske harfne glasbe, folka 60. let prejšnjega stoletja in elektronskega popa ustvarja t. i. atmosfolk - zmes čutnih vokalnih harmonij, sanjavih sintov in elektroakustične harfe, ter Daniel Vezoja iz Brežic, ki je lani izdal kritiško odlično sprejet prvi solo album Where the Light Resides. Svojo glasbo, ki jo bo izvedel z zasedbo, uvršča v žanr americane ter "nekam med folk in kantavtorstvo".