Na hitro prelistano 1.4.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. aprila - Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli Človeška ljubezen Mance Košir in Kurc gleda - počnite, kar vam je všeč Johna C. Parkina. Založba Miš je izdala slikanico Maše Ogrizek Krasna zgodba z ilustracijami Igorja Šinkovca, pri Založbi ZRC pa je izšla publikacija Kakovost bivalnega okolja v Ljubljani, ki je rezultat raziskovanja Jerneja Tirana.

Ljubljana. Slikanica Krasna zgodba, avtorice Maše Ogrizek in ilustratorja Igorja Šinkovca. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Krasna zgodba, avtorice Maše Ogrizek in ilustratorja Igorja Šinkovca.
Foto: STA

Ljubljana. Publikacija Kakovost bivalnega okolja v Ljubljani, ki je nastala kot rezultat raziskovanja sodelavca Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU Jerneja Tirana. Foto: STA

Ljubljana.
Publikacija Kakovost bivalnega okolja v Ljubljani, ki je nastala kot rezultat raziskovanja sodelavca Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU Jerneja Tirana.
Foto: STA

Ljubljana. Človeška ljubezen, šesta knjiga pisem Mance Košir. Foto: STA

Ljubljana.
Človeška ljubezen, šesta knjiga pisem Mance Košir.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Johna C. Parkina, najbolje prodajanega duhovnega učitelja v Veliki Britaniji. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Johna C. Parkina, najbolje prodajanega duhovnega učitelja v Veliki Britaniji.
Foto: STA

ČLOVEŠKA LJUBEZEN - ŠESTA KNJIGA PISEM NEUMORNE DOPISOVALKE MANCE KOŠIR

Človeška ljubezen je šesta knjiga pisem neumorne dopisovalke Mance Košir, ki edina na slovenskem goji tradicijo epistol v knjižni izdaji. Tokrat so bili njeni dopisovalci psihoterapevti Izidor Gašperlin, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Miran Možina in Tomaž Flajs. Spremno besedo z naslovom Varno in zaupno zavetje pisem je napisala psihologinja Lea Šugman Bohinc.

V njej je med drugim zapisala: "Avtorica in njeni sogovorniki pripovedujejo vsak svojo zgodbo o sebi kot ljudeh z lastno življenjsko zgodovino, sedanjostjo in prihodnostjo. Pripravljeni so se razgaliti v širokem razponu človeških izkušenj. Z Manco - in nami, bralkami in bralci - delijo svoje vzpone in padce, svoje negotovosti, dileme, razočaranja, čustveno zahtevne, marsikdaj neprijetne izkušnje, pa osrečujoča, celo ekstatična, razsvetljujoča doživetja, tudi tista, ki jih povezujemo s človeško ljubeznijo."

KURC GLEDA - SPODBUDA ZA PREMIK, KO CAPLJAMO NA MESTU

"Z Gaio zdaj že deset let poučujeva filozofijo Kurc gleda. Sčasoma sva se začela še bolj zavedati, kako nama uporaba te sočne kletvice pomaga. Pomaga namreč na način, na katerega druge filozofije in tehnike ne - če povem drugače, seže v predele, kamor druge filozofije ne morejo," je v knjigi zapisal Parkin.

In še: "Kurc gleda nam pomaga, ko capljamo na mestu - pomaga nam kot spodbuda, ki jo potrebujemo. Enkrat ta spodbuda deluje v eno smer (recimo, da delajmo manj), drugič pa v nasprotno smer (recimo, da delajmo več). V luči tega, da počnete, kar vam je všeč, to torej pomeni, da je Kurc gleda izjemno učinkovita tehnika, saj ponuja spodbudo v tisto smer, ki jo potrebujete." Knjigo je prevedla Barbara Jarc.

John C. Parkin je najbolje prodajani duhovni učitelj v Veliki Britaniji. Sin anglikanskih pridigarjev je spoznal, da je reči "kurc gleda" enako učinkovito kot vzhodnjaške duhovne prakse, ki jih je preučeval 20 let. Pustil je službo v Londonu ter z ženo in sinovoma pobegnil v Italijo, kjer danes z ženo vodita holistični center Grič, ki diha.

KRASNA ZGODBA - SLIKANICA O ŽIVLJENJU, KI SE VČASIH ZASUKA ČISTO PO SVOJE

Brata dvojčka dr. Knjigca in Koder Klobučnik ter ostali prebivalci Krasnograda se brezskrbno potepajo po mestnih ulicah, vsak s svojim klobukom na glavi. Življenja si sladkajo s slastnimi krofi, kavo in krasnimi besedami. A nekega dne neznaten komar usodno preokrane zgodbo. Se lahko kljub temu srečno konča, so pri založbi zapisali na platnici knjige. Kot so še zapisali, je Krasna zgodba slikanica o življenju, ki se včasih zasuka čisto po svoje. Spregovori o tem, da so morda bolj kot srečni konci pomembni sveži začetki.

KAKOVOST BIVALNEGA OKOLJA V LJUBLJANI - REZULTATI RAZISKOVANJA JERNEJA TIRANA

Publikacija je nastala kot rezultat raziskovanja sodelavca Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU Jerneja Tirana. V njej so na podlagi različnih kazalnikov ocenili kakovost bivalnega okolja v Ljubljani na začetku drugega desetletja 21. stoletja.

Ugotovili so, da se kakovost bivalnega okolja v Ljubljani pomembno razlikuje. V najbolj kakovostnem bivalnem okolju živijo prebivalci Murgel, Trnovega, Rožne doline in zahodnega mestnega središča, najslabše bivalne razmere pa imajo prebivali Rakove jelše, Sibirije, večine urbaniziranih ruralnih naselij na severovzhodnem obrobju, večjega dela Most in Šiške v bližini tamkajšnje industrijske cone. Kot piše na platnici knjige, so rezultati raziskave pomembni za odločanje o nadaljnjem prostorskem razvoju, za sanacijo bivalnega okolja ali za določanje primernih lokacij za stanovanjsko gradnjo. Knjiga je izšla v zbirki Georitem Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Jernej Tiran je študiral geografijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Leta 2011 se je kot mlad raziskovalec zaposlil na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU in se vpisal na doktorski študij geografije na Filozofski fakulteti. Doktoriral je z disertacijo Geografsko vrednotenje bivalnega okolja v izbranih slovenskih mestih.