Slovenija 2.4.2017 8:00

Budimpeški festivalski orkester z Lisztom in Straussom ponovno za zlati abonma

Ljubljana, 2. aprila - Za zlati abonma bo nocoj po štirih letih ponovno nastopil Budimpeški festivalski orkester z dirigentom Ivanom Fischerjem. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo poustvaril Lisztovo prvo madžarsko rapsodijo in drugi klavirski koncert s hrvaškim pianistom Dejanom Lazičem. Zadnja na sporedu bo Straussova pesnitev Tako je govoril Zaratustra.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na cimbalah bo nastopil Oszkar Ökrös, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Budimpeški festivalski orkester slovi kot uspešna zgodba madžarskega glasbenega življenja našega časa. Kritik časopisa The New York Times je o njem celo zapisal, da se uvršča med najboljše orkestre sveta.

Ansamblov sloves je tesno prepleten z umetniškim vodjem Ivanom Fischerjem, ki je bil tudi njegov soustanovitelj. Orkester gradi odličnost na spodbujanju komorne igre, hkrati pa svojo živost ohranja na inovativnih koncertih, namenjenih širokemu krogu občinstva na prizoriščih po vsej Madžarski.

Za otroke z avtizmom in njihove starše je pripravil poseben cikel koncertov Cocoa, s katerim želi posebej opozoriti na ustvarjanje varnega okolja za ranljive družbene skupine. Orkester spodbuja nastanek nove glasbe in je široko odprt za eksperimente, hkrati pa predstavlja najtehtnejša dela klasične glasbe, s čimer si je prislužil tudi oskarja klasične glasbe - nagradi revije Gramophone.

Fischer je ustanovil več festivalov v Budimpešti ter je gostujoči dirigent vodilnih simfoničnih orkestrov Evrope in ZDA. Bil je asistent Nikolausa Harnoncourta, študiral pa je na Dunaju pri Hansu Swarowskemu. Debutiral je leta 1983 z Losangeleškimi filharmoniki.

Dejan Lazić slovi kot eden najbolj nenavadnih in edinstvenih solistov. Koncertira po vsem svetu, uveljavlja pa se tudi kot skladatelj. V Lisztovem drugem klavirskem koncertu bo občinstvo, kot so prepričani v Cankarjevem domu, lahko spoznalo njegovo briljanco in odkrivalo izbrano poetično obliko koncerta, s katero je skladatelj navdušil celo Huga Wolfa.