Svet 1.4.2017 6:00

Gradnja Hiše madžarske glasbe v Budimpešti zamaknjena

Budimpešta, 1. aprila - Gradnja Hiše madžarske glasbe v mestnem parku v Budimpešti se bo začela z zamudo, saj so vse ponudbe, predložene v postopku javnega naročanja, presegle zastavljen finančni okvir, so ta teden sporočili v madžarskem glavnem mestu. Pristojni se bodo sedaj pogovorili s ponudniki, to pa bo zamaknilo gradnjo predvidoma v letošnjo jesen.

Madžarska, Budimpešta. 14. operni hišni ples v Madžarski prestolnici Budimpešti. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
14. operni hišni ples v Madžarski prestolnici Budimpešti.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Hiša madžarske glasbe je del projekta Liget Budapest, po katerem bo v budimpeškem mestnem parku zrasla muzejska četrt. Eden trenutno največjih muzejskih razvojno-investicijskih projektov v Evropi bo poleg glasbenega vključeval še muzeje lepih umetnosti, arhitekture in fotografije ter etnografski muzej.

Za glasbeni muzej so na anonimnem natečaju izbrali biro japonskega arhitekta Souja Fujimota. Njegovo arhitekturno zasnovo so navdihnili "zvočni valovi", streha zgradbe bo perforirana.

Po prvotnih načrtih bodo za muzejski kompleks uporabili že obstoječe muzejske stavbe na tem območju ter zgradili pet novih, park pa bodo preuredili. Če z gradnjo Hiše madžarske glasbe nekoliko zamujajo, pa sta načrtovanje in gradnja nove Narodne galerije in Etnografskega muzeja trenutno nekoliko pred rokom, so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočili v Budimpešti.

Muzejski kompleks bodo za obiskovalce predvidoma odprli prihodnje leto. Zanj so predvideli 75 milijard forintov (240 milijonov evrov).

V Budimpešti si želijo, da bi mestni park z izgradnjo novih ter prenovo že obstoječih stavb in zelenic postal ena najbolj znanih turističnih in kulturnih destinacij madžarske prestolnice.